Word abonnee

Uit helden

Dekker: ‘Ik leef nog een beetje in een roes’

door: Redactie Helden
11 april 2016

Zwemster Inge Dekker (30) kreeg in februari de diagnose baarmoederhalskanker. Een zware operatie volgde. Onlangs kreeg ze te horen dat ze weer ‘schoon’ is. En nu gaat Inge alles in het werk stellen om te schitteren op de Spelen in Rio. “Ik heb mijn grote doel al bereikt: ik ben weer gezond.”

Tekst: Jasper Boks en Barbara Barend

“‘Niet iedereen heeft geluk. Rotziekte. #RipNr14,’ twitterde ik op donderdag 25 maart. Zelf had ik zes dagen eerder heel mooi nieuws gekregen: ik was schoon verklaard. Dat geweldige bericht had ik eerst aan mijn naasten verteld. Op dinsdag wilde ik het met iedereen delen, maar vanwege de aanslagen in Brussel vond ik het toen niet het juiste moment. Dus besloot ik op donderdag via social media te delen dat de operatie aan baarmoederhalskanker succesvol was geweest en dat onderzoeken uitwezen dat verdere behandeling niet nodig is. Twee uur later werd het nieuws over het overlijden van Johan Cruijff bekendgemaakt…

'Ik heb geluk gehad, ben ook mensen tegengekomen die het minder hebben getroffen'

Hoewel ik Cruijff niet persoonlijk kende en hij aan een heel ander soort kanker leed, besefte ik meteen dat het met mij ook heel anders had kunnen aflopen,” vertelt Inge in de nieuwe Helden. “Ik heb geluk gehad, ben in het ziekenhuis ook mensen tegengekomen die het veel minder hebben getroffen dan ik. Er is nog een kans dat het terugkomt, maar sinds de diagnose kanker heb ik elke keer het beste nieuws gehad wat ik kon krijgen.

Ik zie het genezen van kanker als een kwestie van geluk of pech, zo staat Maarten van der Weijden – die genas van leukemie – er ook in. Vooral in Amerika is het ‘in’ door te stellen dat kankerpatiënten het gevecht moeten aangaan. Houdt dat dan in dat de mensen die het niet redden, níet hebben gevochten? Als je leven op het spel staat, is iedereen bereid te vechten, hoor. Ik had pech om kanker te krijgen en nu heb ik geluk hoe het bij mij is gelopen.”

Het complete verhaal met Inge Dekker kun je lezen in de nieuwe Helden, die vanaf dinsdag in de winkel ligt. Maar natuurlijk ook via Blendle, klik hier.

Delen: