Word abonnee

Uit helden

Diana Matroos over Louis van Gaal

door: Redactie Helden
7 maart 2016

Diana Matroos is presentratrice bij RTL Nieuws, RTL Z en BNR en moest op een dag een keer Louis van Gaal interviewen. Ze kreeg een hoop waarschuwingen vooraf, maar concludeerde na afloop heel anders.

Tekst: Rob Willemse

“Louis van Gaal heeft geweldige resultaten behaald met Ajax, Barcelona, Bayern München en het Nederlands elftal. En Manchester, tja… Ook hij heeft zo zijn eigen manieren, en daar kun je kritisch over zijn. Maar hij is iemand met visie en lef. Hij staat ergens voor, steekt zijn nek uit en heeft een doel. Nou, daar kunnen er niet genoeg van zijn. Tijdens een ING-congres, waar ik dagvoorzitter en hij – als bondscoach – spreker was, moest ik hem na zijn toespraak interviewen. Ik kende zijn reputatie met betrekking tot journalisten en had waarschuwingen ontvangen. 'Nou, pas maar op!' hoorde ik steeds. Maar ik ga graag op mijn eigen oordeel en ervaring af. En ik kan niet anders dan uiterst positief zijn. Net als zijn spelers behandelde hij me met respect en als een gelijkwaardige. En ik voelde interesse.

'Visie, lef en verbinden, die drie aspecten zie ik terug bij Louis'

Wat me ook zo in hem aanspreek, is dat hij niet alleen het beste uit zijn spelers haalt, maar ze ook kan verbinden. Van mensen met allerlei verschillende achtergronden weet hij een echt en hecht team te smeden dat goed kan presteren. Dat zagen we ook bij het Ajax dat hij onder zijn hoede had en bestond uit jonge en ervaren, witte en gekleurde spelers. Visie, lef en verbinden; die drie aspecten vind ik heel gaaf om terug te zien bij mensen. Ik heb ook begrepen dat hij zijn spelers goed kent, ze feliciteerd met hun verjaardagen en ook die van hun vrouwen en kinderen. Dat getuigt van warmte en oprechte interesse.”

De Heldenverering van Diana Matroos kun je lezen in de Nieuwe Helden, of via Blendle, klik hier.

Delen: