Word abonnee

Uit helden

Drenthe: ‘Ik zou alles geven voor Feyenoord’

door: Redactie Helden
13 november 2014

Hij tekende op zijn twintigste een droomcontract bij Real Madrid. Toen dat erop zat, wilde Royston Drenthe stoppen. Op zijn 27ste vecht hij in de Engelse eerste divisie voor zijn laatste kans. Helden zocht hem op in Sheffield.

Ooit scoorde Royston Drenthe namens Real Madrid in de Champions League tegen AC Milan. De wereld lag aan zijn voeten, hij verdiende drie miljoen euro bruto per jaar. Inmiddels zijn we vijf jaar verder. Na Real volgde een huurperiodes bij Hércules Alicante en Everton.

Op zijn 25ste wilde hij stoppen. Drenthe koos vervolgens voor het Russische Vladikavkaz en meerde daarna aan bij Reading, waar hij na één seizoen weg moest. En nu, op zijn 27ste, probeert hij zich bij Sheffield Wednesday, in de Engelse First Division, weer in de kijker te spelen.

Op zijn twintigste vertrok Drenthe na 29 competitieduels voor Feyenoord naar Madrid.

Was dat te vroeg?
Bozig: “Waarom vind jij dat dan? Ga jij mij verzorgen? Waarom stoort jou dat? Slaap jij daar slecht door? Dat is voet-bal-taal! Dat van: jonge jongens moeten niet te vroeg naar het buitenland gaan. Mensen weten niet alle ins en outs.”

Vertel…
“Het is moeilijk om bij Real te slagen als je geen grote naam hebt. Zelfs Sneijder, Isco, Robben en Higuaín is dat niet gelukt. Ik heb het geprobeerd, daar kun je ook bewondering voor hebben. Bij Hércules startte ik ijzersterk, ik mocht invallen bij Oranje, maar er werd niet betaald waarna ik in staking ging. Anderen deden dat niet, maar ik was het zat. Er waren spelers die 's avonds kwamen dineren bij mij omdat ze anders niet rondkwamen. Het verklootte mijn positie. Toen ik terugkeerde bij Real zei trainer José Mourinho dat hij een beetje pissed off was. Hij vond dat ik Real beter had moeten vertegenwoordigen.”

Na zijn vertrek uit Madrid hintte Drenthe vaak naar Feyenoord.

Heeft je imago je een terugkeer gekost?
Hij schuift naar het puntje van zijn stoel. “Lijkt me sterk. Ik ben Feyenoord. Iedereen weet daar wat voor soort jongen ik ben. De meesten liepen met me weg. Dus dat zou een slap excuus zijn. Zo lang je niet met mij gewerkt heb, kun je ook niet oordelen over hoe ik ben. Maar ik respecteer iedere mening. Van meneer Rutten. Van meneer Van Geel. En that's it. Het is heel simpel: het gebeurt of het gebeurt niet. Ik gun Feyenoord het allerbeste. Mijn hart en nieren doen nog steeds pijn als ik ze zie verliezen. Ik zou alles geven voor Feyenoord. Van-zelf-spre-kend, jongen.”

Vriend Ashraf: “Hij heeft een tattoo van het Feyenoord-embleem op zijn dijbeen.”
Drenthe: “Erboven staat: 'Nobody likes us, we don't care'. Een slogan van de harde kern. Precies zoals ik denk. Feyenoord voelt nog steeds als mijn familie.”

Het hele interview met Royston Drenthe is te lezen in Helden Magazine 24, die nu in de winkels ligt en via de website te bestellen is.

Tekst gaat verder onder de foto

word abonnee bestel het blad koop los artikel lees helden op je tablet
Delen: