Word abonnee

Uit helden

Dubbeldam: ‘Het is mooi geweest’

door: Victoria Koblenko
19 augustus 2016

Hij wordt 'De Cruijff van de Paardensport' genoemd. Jeroen Dubbeldam won met De Sjiem olympisch goud in 2000. Ook met Zenith is hij momenteel uiterst succesvol. Vandaag komt hij voor de laatste keer in actie. Na de Spelen stopt Dubbeldam ermee.

Inschattingsfout
Olympisch goud, wereldtitels en Europese titels: je hebt sinds 2000 alles gewonnen wat er te winnen valt. Maar wat is het grootste verlies dat je ooit hebt moeten incasseren?
“Ik heb de wereldtitel van 2004 weggegeven. Ik zat bij de beste vier en dat betekent dat je ook met de paarden van de drie anderen moest springen. Alles ging top. Ik had de Sjiem precies waar hij zijn moest, hij was zo speciaal. En toen maakte ik een inschattingsfout. Want inschatten is wat wij ruiters moeten doen voor het paard, dat kunnen ze niet zelf. Gelukkig heb ik dat in 2014 recht kunnen zetten. En een ander groot verlies was dat Simon werd verkocht voor de Spelen.”

'Het is mooi geweest. Ik ben 43, ben de hele wereld over geweest'

Welk paard heeft je het meeste geleerd over jezelf?
“De Sjiem. Het was mijn eerste toppaard, maar het moeilijkste paard tot nu toe. Als ik er niet op zat, dan dacht ik erover na. Dat ging heel ver. Dat paard bepaalde eigenlijk mijn hele gemoedstoestand. Achteraf heb ik er veel van geleerd. Ik heb het hoogst haalbare met De Sjiem gewonnen, maar met de ervaring van nu had ik nog veel meer met dat paard kunnen winnen. Hij was moeilijk, had een heel eigenwijs karakter en ik werd er onrustig van.”

Nooit gedacht om ermee te stoppen?
“Heel vaak, maar De Sjiem was ook zo uitzonderlijk goed. En er was niet een ander paard waar ik me op kon focussen. Was dat wel het geval geweest, dan acht ik de kans groot dat ik dat had gedaan.”

Hoeveel Olympische Spelen wil je nog meemaken?
“Eén.”

Wordt Rio de laatste keer?
“Gevoelsmatig denk ik van wel. Het is mooi geweest. Ik ben 43, ben de hele wereld over geweest. Zenith wordt verkocht, die raak ik sowieso kwijt. Ik blijf wel rijden en paarden trainen, maar topsport zal afhangen van wat voor paard er op mijn pad komt. En vooral óf het op mijn pad komt.”

Wat gaat Zenit in oktober opbrengen bij de veiling?
“Ik verwacht tussen 3 en 4 miljoen euro.”

Onafhankelijk van zijn prestatie in Rio?
“Winst en verlies liggen in onze sport zo dicht bij elkaar. Eén foutje en je wordt dertigste in plaats van eerste. Het voordeel is dat het niet meteen ten koste van de waarde van het paard gaat.”

Het complete verhaal over Jeroen Dubbeldam is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook via Blendle.

Delen: