Word abonnee

Uit helden

Dumoulin: ‘Ik zal er rustiger onder blijven’

door: Redactie Helden
5 mei 2016

Bij elke ronde waaraan Tom Dumoulin meedoet, staan alle schijnwerpers op hem gericht. Zo was het tijdens de Tour de France in Utrecht, de Vuelta en andere wielerklassiekers. Tom verwacht dat hij in de aankomende Giro en de daaropvolgende Tour en Olympische Spelen weer het middelpunt van de aandacht zal zijn, zegt hij in de nieuwe Helden.

Wat heb je geleerd van het enorme circus dat rond jou ontstond voor de Tourstart in Utrecht?
“Heel veel. Dat was de allereerste keer dat ik heel veel met media in aanraking kwam. Er werd bijna van me geëist dat ik even de gele trui zou pakken tijdens de proloog. Een nieuwe ervaring. Vond ik absoluut niet leuk.”

Voelde de vierde plek tijdens de tijdrit in Utrecht als falen, doordat je vooraf al zo op een voetstuk was geplaatst?
“Nee, hoor. Fysiek gezien heb ik een goede tijdrit gereden, alle aandacht had geen invloed op het resultaat. Dat is een ervaring die ik meeneem naar dit jaar, dat ik niet bezwijk onder die druk. Want voor de Giro en de olympische tijdrit in Rio zal er waarschijnlijk weer heel erg op me worden gelet. Dat ga ik opnieuw vervelend vinden, maar ik kan erop vertrouwen dat het resultaat niet hoeft te lijden onder die aandacht. Die wetenschap had ik voor de Tour nog niet.”

Hoe anders zal je omgaan met die aandacht voor de Giro en Rio?
“Ik zal er rustiger onder blijven, denk ik.”

'Misschien maak ik in mijn garage een hoekje voor prijzen en truien die ik heb gewonnen'

Cadel Evans en Lance Armstrong hadden op een gegeven moment bodyguards om hen heen tijdens de Tour.
“Kan ik me goed voorstellen. Niet dat er binnen de ploeg over bodyguards nagedacht wordt hoor, zo erg is het nog niet. Maar in de laatste week van de Vuelta was het echt een gekkenhuis om me heen. Ik had twee mannetjes kunnen gebruiken die alle mensen bij me wegduwden. Ik kon nergens meer gaan en staan, werd echt geleefd. Ik heb graag de controle in eigen hand, die was ik in Spanje volledig kwijt. Het voelde als rustgevend als de etappe begon, dan zat ik op de fiets en was ik even af van alle drukte om me heen.”

Dat is het moeilijke van afgelopen jaar: dat je de controle soms niet meer hebt?
“Dat vind ik heel moeilijk, ja.”

Je reed afgelopen jaar in het rood tijdens de Vuelta. Wie weet komt daar tijdens de komende Giro nog de roze trui bij en olympisch goud in Rio. Ga jij daar speciale plekjes voor vrijhouden in jullie nieuwe huis?
“Nee. Er ligt nu nog een rode trui in de kast, slordig weggelegd in een hoek. Ik ben heel trots op die trui, maar die hang ik niet op in de woonkamer. Thuis ben ik in de eerste plaats gewoon Tom en daar hoef ik niet constant aan het wielrennen herinnerd te worden. Bij ons nieuwe huis hebben we straks een mooie garage waar ik mijn fietsen uit kan stallen. Misschien maak ik een hoekje in de garage voor prijzen en truien die ik heb gewonnen, wordt dat mijn museumpje.”

Het hele interview met Tom kun je lezen in de nieuwe Helden, maar natuurlijk ook via Blendle.

Delen: