Word abonnee

Uit helden

Een gouden band

door: Redactie Helden
31 augustus 2016

De wereld van turntweeling Sanne en Lieke Wevers staat op z’n kop sinds Sanne olympisch kampioen werd op balk. Over de bijzondere band tussen de 24-jarige zusjes en de angst dat het goud tussen hen in komt te staan.

Door: Marlies van Cleeff en Jasper Boks 

“Vroeger had ik een angstig gevoel bij de Spelen,” zegt Sanne. “Ik dacht altijd: hoe krijgen die turnsters het voor elkaar om onder die druk op zo’n moment te presteren?” Maar daar stond ze dan ineens zelf, en nog wel in de olympische finale op balk. Zenuwen? Niets van te merken. Ze turnde de oefening van haar leven. Haar zes minuten jongere tweelingzus zag dat het goed was op de tribune.

Lieke: “Ik kon niet stoppen met huilen. Toen de score op het bord kwam, dacht ik: wat gebeurt hier? Ik liep naar de reling en had even oogcontact met Sanne: wat gebeurt er, is dit een droom? Ik rende naar beneden, maar werd tegengehouden door de beveiliging. Ha, die waren me inmiddels helemaal zat, omdat ik telkens probeerde binnen te komen.”

'It’s my twin sister and she just won the gold medal. Ik moet daarheen!'

Sanne lachend: “Het is maar goed dat het nu afgelopen is, want jij sneakte overal tussendoor.

Lieke: “Ik riep: 'It’s my twin sister and she just won the gold medal. Ik moet daarheen!' Uiteindelijk kwam er een man aan in een pak. Hij zei: ‘Je moet haar doorlaten.’ Ik rende als een gek naar Sanne toe en vloog haar in de armen.”

Sanne: “Ik zei tegen je: 'Het is gewoon gelukt!' En jij zei huilend: 'Sanne, jij bent echt niet normaal!'”

Lieke: “Zei ik dat? Ik vond jou er trouwens nog aardig koel onder.”

Sanne: “Ik moest jou bijna troosten. Bij mij was het totaal nog niet geland. Ik was vooral blij dat het klaar was. De afgelopen zware jaren schoten door m’n hoofd.”

Het complete verhaal met de zusjes Lieke en Sanne Wevers is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt en hier op Blendle. 

Delen: