Word abonnee

Uit helden

El Ahmadi: Uit de schaduw

door: Redactie Helden
31 januari 2017

Karim El Ahmadi heeft er al een hele voetbalcarrière opzitten, maar krijgt nu pas écht erkenning. De 31-jarige middenvelder is de motor van Feyenoord. Helden ging bij de Marokkaanse international op bezoek in Rotterdam.

Door: Frits Barend & Marlies van Cleeff

Marokkaans elftal
Niet alleen bij Feyenoord wordt de middenvelder gewaardeerd, maar ook als speler van het Marokkaanse elftal. “In Marokko benaderen ze me anders als voetballer dan in Nederland. Ik word op straat overal herkend en heel erg gewaardeerd.”

Karim heeft Marokkaanse ouders, maar is geboren en getogen in Enschede. Hij is de jongste uit een gezin met vier dochters en drie zonen. “Ik ben een nakomeling. Mijn oudste broer is nu vijftig en was altijd een vaderfiguur voor me. Of ik verwend werd? Er werd me wel veel liefde gegeven, ik had een fijne jeugd. We hadden het niet breed, mijn vader werkte bij een melkfabriek, maar vanwege rug- en maagklachten moest hij eerder met pensioen.”

'Veel Marokkanen begrepen hem niet, waren negatief. Maar ik begreep ook zijn keuze'

Al 35 jaar wonen vader en moeder El Ahmadi in Enschede. Zijn vader emigreerde als eerste naar Nederland, om werk te vinden. Zijn moeder volgde later. “Ze voelen zich hier op hun gemak. Mijn vader wil ieder jaar wel een paar maanden naar Marokko, mijn moeder wil gewoon in de buurt zijn van haar kinderen. Ze spreken allebei Nederlands, mijn moeder wel een beetje gebrekkig.”

In zijn jeugd kwam Karim nog voor de Nederlandse jeugdelftallen uit, op zijn twintigste koos hij voor Marokko. “Een keuze op gevoel. Ik speelde bij Jong Oranje onder Foppe de Haan toen Marokko liet weten me er graag bij te willen hebben. Foppe en de spelers waren verbaasd dat ik voor Marokko koos, maar respecteerden mijn besluit. Ibrahim Afellay stond in die tijd voor dezelfde keuze, hij koos voor Nederland. Veel Marokkanen begrepen hem niet, waren negatief. Maar ik begreep ook zijn keuze. Hij koos puur om voetbaltechnische redenen en niet op gevoel. Hij was het Nederlandse voetbal gewend.” Ook Ajax-speler Hakim Ziyech stond vorig jaar voor de keuze. “Danny Blind riep hem als bondscoach niet op, terwijl het Marokkaanse elftal echt moeite voor hem hee gedaan. Ze zijn ook naar hem toegegaan. Hakim had een beter gevoel bij Marokko.”

'Zodra je Hakim kent, is hij heel open en een lieve jongen'

Toch werd Ziyech, in tegenstelling tot Karim, niet opgeroepen voor de Afrika Cup in januari. “Dat is pijnlijk voor hem. Ik heb Hakim meteen gebeld, hij zat ermee. Mijn band met hem is goed, we zien elkaar geregeld. Als je hem niet kent, denk je dat Hakim niks te maken met je wil hebben. Je kunt niet meteen hoogte van hem krijgen. Maar zodra je hem kent, is hij heel open en een lieve jongen.”

Het complete verhaal met Karim El Ahmadi is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: