Word abonnee

Uit helden

‘Elke dag zeg ik tegen mezelf: Joost, je bent goed’

door: Redactie Helden
7 september 2016

Joost Luiten heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de KLM Open op zijn naam geschreven. De 30-jarige golfer verkeerde de laatste dagen in bloedvorm, speelde een geweldig toernooi in eigen land. Een kleine maand geleden spraken we hem voor de nieuwe Helden.

Door Marlies van Cleeff en Jasper Boks

“Het is leuk om eens een keer onderdeel uit te maken van een team en met andere sporters dan golfers te kunnen praten,” zegt Joost Luiten. Hij kijkt zijn ogen uit op de Olympische Spelen. Het contrast met 'zijn' golfwereld is groot. Tal van sporters die hij in Rio treft, moeten rondkomen van de A-status van NOC*NSF en die bedraagt minder dan het minimumloon. Joost heeft de eerste zeven maanden van dit jaar al veel prijzengeld bijeen gespeeld en heeft ook nog tal van sponsors die hem financieel bijstaan.

'Ik ben gaan golfen omdat ik het leuk vind'

“Wij golfers zijn heel erg verwend, daar ben ik me absoluut van bewust. Wij kunnen goed leven van onze sport. Bijna alle sporters die hier rondlopen, behalve de wielrenners en tennissers, hebben er vier jaar lang alles voor gedaan om op dat ene moment te presteren, maar verdienen geen ene pepernoot. Voor hen heb ik diep respect. Zij doen alles uit liefde voor de sport. Ik hou ook erg van golf, maar door alles eromheen vergeet je bijna: ik ben gaan golfen omdat ik het leuk vind.”

'Ik val hier van de ene verbazing in de andere'

Niet alleen de financiële verschillen zijn groot, ook de omstandigheden waarin gepresteerd moet worden, zijn niet met elkaar te vergelijken. “Ik val hier van de ene verbazing in de andere. Zo moeten we ons met de bus verplaatsen. Er staan er duizend, vind daar maar eens de goede tussen. En in de immense eetzaal is het bijna vechten voor je eten. Dat zijn wij golfers niet gewend.”
Mede daarom verkaste Joost daags voor zijn olympisch toernooi van het olympisch dorp naar een eigen appartementje met zijn coach. “Zo ben ik het gewend. Ik wil een toernooi benaderen zoals ik dat altijd doe. Ik heb mijn eigen kamer, zodat ik me af en toe kan afzonderen.”

Het complete verhaal met Joost Luiten is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Delen: