Word abonnee

Uit helden

Zonderland en Van den Hoogenband: ‘Wij hebben die grote jongen al’

door: Redactie Helden
22 juni 2016

Hun prestaties op de Spelen gingen de hele wereld over. Pieter van den Hoogenband ging als een dolfijn door het water in 2000 en 2004. Epke Zonderland hing als een moderne tarzan aan de rekstok in 2012. In de nieuwe Helden brachten we de kampioenen samen, voor een gesprek over melkpakken, nepsnorren en gouden medailles.

Door: Frits Barend & Jasper Boks

Ze kunnen elkaar op veel vlakken een hand geven, maar op sommige ook zeker niet. Epke noemt meteen een groot verschil.

Epke: “Pieter is erin geslaagd zijn olympische titel te prolongeren. Dat moet ik nog maar zien te redden. Maar wat natuurlijk heel fijn is: ik ga nooit het gevoel krijgen dat mijn carrière niet compleet is. Het zou ontzettend jammer zijn als het niet lukt in Rio, omdat ik weet dat ik het in me heb om nog een keer een medaille te winnen. Maar mijn wereld zou niet vergaan, mijn carrière zou er niet in één klap door mislukken. Dat geeft een lekker gevoel.”

'Ik ga de boel niet verbouwen als ik zilver win, mijn doel is de beste oefening turnen die ik in me heb'

Pieter knikt: “Natuurlijk scheelt het enorm als je die grote jongen al in de tas hebt, dat geeft rust. Maar op de gouden medaille op de 100 vrij in Athene ben ik het meest trots. Omdat ik daar fysiek en mentaal het uiterste van mezelf heb gevraagd. Ik zat met die hernia, maar wilde zo graag in het rijtje Popov en Johnny Weissmüller komen, wilde als derde man de olympische titel op de 100 vrij prolongeren. Ik kwam voor maar één ding, zilver was voor mij reden de kleedkamer te verbouwen. Die drive heeft in de finale het verschil gemaakt.”

Epke: “Ik ga de boel niet verbouwen als ik zilver win, hoor. Mijn doel is de beste oefening turnen die ik in me heb. Als ik daarmee tweede word, geeft dat denk ik een ander gevoel dan dat je in een rechtstreeks duel net tekort komt. Maar eh, ik zeg niet dat zilver bij voorbaat ook goed is. Ik ga er alles aan doen om mijn titel te prolongeren natuurlijk.”

Het complete verhaal met Epke Zonderland en Pieter van den Hoogenband is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt en via Blendle.

Delen: