Word abonnee

Uit helden

Gudelj: ‘Dit was voor mij de beste stap’

door: Redactie Helden
15 augustus 2015

Nemanja Gudelj speelt vanavond zijn tweede competitiewedstrijd voor Ajax. De middenvelder, die vorige week één keer tot scoren kwam, neemt het met Ajax op tegen Willem II. We spraken voor Helden 27 met de familie Gudelj.

Van een NAC-familie is het gezin Gudelj ineens een Ajax-familie geworden. Ook Nebojsa zal worden ingezet door de Amsterdamse club. Het lijkt een soort package-deal. Nemanja was dichtbij een transfer naar Schalke 04, maar switchte ineens.
Nebojsa: “Dragi heeft niets te maken met Nemanja. Dragi had meer opties en hij is pas tweedejaars A-junior.”
Dragi: “Vorig jaar is er al eens geïnformeerd door Ajax naar mij. Maar toen was mijn vader nog trainer bij NAC en wilde ik blijven. Nu Nemanja er ook speelt is de keuze makkelijker. Ik begin in Jong Ajax. Ik ben linksback, kan ook linkshalf spelen.”

Ze zijn andere types.
Nebojsa: “Nemanja is fysiek sterker, meer een leider. Ook thuis. Hij is de oudste. Dragi is een ander type speler, hij lijkt meer op mij. Ik was ook linksback, meer een dienende speler, goede mentaliteit. Dragi is anders gebouwd dan Nemanja. Een linkspoot is altijd apart. Ze moeten zich blijven ontwikkelen. Niet naar anderen kijken, maar naar zichzelf.”

'Niet naar anderen kijken, maar naar zichzelf'

Dat is moeilijk voor Dragi misschien.
Dragi: “Ik kijk juist graag naar Nemanja. Misschien spelen we ooit samen. Maar ik zou nog liever tegen hem spelen. Hij bij Barcelona en ik bij Real. Dat zou ik mooi vinden. In de Champions League-finale of zo.”
Olivera, lachend: “Welja, in de Champions League-finale.”

Vind je het vervelend dat men zegt dat jij van je oudere broer profiteert? Dat je zo bij Ajax terecht bent gekomen?
Dragi: “Nee. Ik heb vertrouwen in mezelf. Ik heb kwaliteiten, dat ga ik laten zien.”
Olivera: “Het kan je juist extra motiveren.”
Nebojsa: “Dat was bij Nemanja ook zo. Die kwam zogenaamd alleen bij het eerste omdat ik bij NAC werkte.”

'Ik denk dat de stap naar Ajax op dit moment de juiste is voor zijn ontwikkeling'

Als jij een groot talent bent, dan had je toch al bij het eerste van NAC gezeten?
Dragi: “Onder mijn vader zat ik er ook bij.”
Nebojsa: “Kijk, ik wil dat goede jeugdspelers met het eerste meetrainen, dan krijgen ze weerstand. De A-junioren speelden derde divisie, dat schiet niet op. Na mijn ontslag is dat teruggedraaid. Jammer, maar we kijken alleen vooruit. Ik denk dat de stap naar Ajax op dit moment de juiste is voor zijn ontwikkeling.”

Wat ga jij nou doen bij Ajax, Nebojsa?
“Ze kunnen me, als ik geen club train, inzetten voor mijn netwerk in voormalig Joegoslavië. Maar mijn ambitie en prioriteit is nog steeds om hoofdtrainer te zijn. Door de ervaring als trainer van NAC Breda ben ik beter geworden. De doelstelling halen bij NAC was voor mij prioriteit en dat hebben we gedaan met weinig middelen.”

'Ik kon naar het buitenland, maar voor mij was dit de beste stap'

Het zal niet verbazen dat de transfers naar Ajax tot stand kwamen na uitgebreid familieberaad.
Nemanja: “Ik kon naar het buitenland, maar voor mij was dit de beste stap. Jezelf ontwikkelen bij de beste en grootste club van Nederland is goed voor mij. Als je in het buitenland binnenkomt als speler van Ajax dan maakt dat verschil.”
Nebojsa: “Hij heeft nog nooit voor het geld gekozen. Prioriteit was zijn ontwikkeling.” Nemanja: “Anders was ik ook niet naar AZ gegaan. Op deze manier verwacht ik het beste eruit te halen. Sportief én financieel. Ik speel ook voor de financiën. Dat doet iedere prof. Ik wil het later goed hebben, misschien ooit een gezinnetje stichten.”

'Je kunt niet alles evenveel aandacht geven'

Iedereen lacht. Waar Olivera en Nebojsa zich al rond hun twintigste aan elkaar committeerden, daar is meisjesidool Nemanja nog steeds vrijgezel.
Nemanja: “Dat is een bewuste keuze geweest. Op mijn zestiende begon alles al te spelen. Meisjes, uitgaan. Dan is het aantrekkelijk om de verkeerde kant te kiezen in plaats van de professionele kant: voetbal en school. Je kunt niet alles evenveel aandacht geven.”

Delen: