Word abonnee

Uit helden

Gullit: ‘Ik was graag bondscoach geworden’

door: Frits Barend
6 mei 2014

Terek Grozny was de laatste club die Ruud Gullit coachte. Dat was alweer drie jaar terug. Tegenover Frits Barend en Henk van Dorp zegt hij in de nieuwste Helden Magazine dat hij dolgraag nog aan de slag wil als trainer.  

“Ik had ook gedacht dat ik een goede trainer zou worden. Ik kan het ook, maar heb een paar keer de foute keuzes gemaakt. En je moet gewoon mazzel hebben,” zegt Ruud Gullit in Helden Magazine. Hij won in 1997 de FA Cup met Chelsea. Na een moeilijke periode bij Newcastle United en vijf jaar zonder club, werd hij in 2004 trainer-coach van Feyenoord. Nadat hij in 2005 opstapte bij Feyenoord, ging hij eind 2007 aan de slag bij LA Galaxy. Om persoonlijke redenen leverde Gullit in 2008 zijn contract in. Zijn laatste klus als trainer bij Terek Grozny duurde een half jaar. Als trainer heeft de 51-jarige Gullit niet de successen behaald die hij als voetballer had.

“Bij Feyenoord ging het aanvankelijk heel goed. De definitieve ommekeer was een doordeweekse inhaalwedstrijd in Den Bosch die we met 4-1 verloren. Ik houd ook een beetje een nare smaak over aan die periode als trainer van Feyenoord. Feyenoord was mijn club en ineens hoorde ik steeds vaker dat ik toch een Amsterdammer was. Bij sommige supporters en groeperingen speelde dat een rol. Dat vond ik vervelend. Wat kan ik daaraan doen? Ik hou nog steeds van Feyenoord, maar die nare smaak is niet weggegaan.”

'Ik houd een nare smaak over aan de periode als trainer van Feyenoord'

Marco van Basten was de afgelopen jaren coach van sc Heerenveen. Zou jij ook zo’n club willen trainen?
“Ja. Marco heeft het toch fantastisch gedaan? Maar ik heb niet het gevoel dat hij daarvoor enige waardering krijgt. Dat heeft hij bij Ajax niet gehad en bij het Nederlands elftal niet. Zoals Ronald Koeman het aanvankelijk ook niet kreeg bij Feyenoord. Ik denk dat het komt door onze status. En daar moeten we mee leven.”

'Ik vond het moedig dat Marco aan de slag ging bij Heerenveen'

“Het is ook terecht, mensen verwachten van ons meer dan van een minder bekende trainer. Maar het is soms wel moeilijk. Dat Marco nu ook weer heel weinig krediet krijgt, moet ergens aan liggen, toch? Ja, ik spreek Marco nog weleens. Ik heb ook gezegd dat ik het moedig vond dat hij aan de slag ging bij Heerenveen. Dat komt mede omdat hij zijn eigen staf niet mocht meenemen en hij dus afhankelijk was van wat mensen rondom hem, die alles over je doorbrieven aan de leiding. Er dan tóch aan beginnen, dat vind ik knap.”

Je was ook graag bondscoach geworden?
“Als ik eerlijk ben: ja. Marco heeft het gedaan, Frankie (Rijkaard) heeft het gedaan en ik had eigenlijk wel verwacht dat Ronald het nu zou worden. Ik begrijp ook niet dat hij het niet is geworden. Niet omdat ik het Guus Hiddink niet gun, maar hij heeft het al gedaan en het is juist nu tijd voor vernieuwing. Dus had ik Koeman logisch gevonden.”

Het hele interview met Ruud Gullit is te lezen in het dubbeldikke jubileumnummer van Helden Magazine die vanaf donderdag in de winkels ligt.

Delen: