Word abonnee

Uit helden

Gullit: ‘Koeman de ideale trainer voor het Nederlands elftal’

door: Redactie Helden
22 maart 2017

Ruud Gullit (54) is een van de iconen van het Nederlands voetbal. Hij is nog altijd een graag geziene gast. Een gesprek over zijn trainersambities, rol als vader, Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Hans van Breukelen en – bovenal – zichzelf. 

Frits & Barbara Barend

Ben jij een goede trainer?
“Ja, ik denk het wel, ik heb verstand van voetbal, zie het spel en weet echt wel wat trainen en coachen is. Ik zit heel veel in het buitenland, kijk met een buitenlandse blik naar Nederland. Voor het buitenland zijn wij toch de eigenwijze betweters. Ik weet ook wat ik tekort kom, heb naast mij een zogenaamde leraar nodig, iemand die het kan over­ brengen en trainingen kan uitzetten. Ik moet alleen maar letten op de details die het verschil kunnen maken en die zie ik heel goed. Door de ruzie tussen Louis van Gaal en Johan Cruijff zijn er twee kampen ontstaan en daar moeten we vanaf. Johan had niet helemaal gelijk, maar Louis ook niet. Louis ging alleen maar leraren aannemen en Johan wilde dat alleen ex­topvoetballers de top zouden trainen. Giovanni van Bronckhorst doet het goed bij Feyenoord, maar had toch even Dick Advocaat nodig. Hetzelfde geldt voor Phillip Cocu bij PSV, die had Guus Hiddink even nodig. Wat is daar op tegen? We hebben elkaar allemaal nodig, de leraar heeft de voetballer nodig, de voetballer de leraar.”

'Ik ben trots op Nederland als voetballand'

Frank Rijkaard wil nooit meer trainer worden, jij wel.
“Frank heeft genoeg bij elkaar geharkt als trainer, heeft de Champions League en landstitel gewonnen met Barcelona. Als er iets leuks komt, ga ik het doen. Als er geen club komt, dan is het blijk­ baar niet voor mij, maar voor een ander weggelegd.”

Hoe kijk jij naar het Nederlandse voetbal op dit moment?
“Als klein landje hebben we het heel goed gedaan. Ik ben echt trots op Nederland als voetballand. We hebben iedereen in onze keuken laten kijken, maar nu zijn we in de war. Ook technisch leggen we het af, wij zijn de meesters in het kaat­sen geworden. De principes die we hebben zijn oké, maar balbezit is doel geworden in plaats van middel. Wij zijn een gevaar als we de bal hebben. Wat wij maar niet begrijpen is dat de tegenstander alleen maar valletjes opzet om ons fouten te laten maken. Ja, zeggen we dan, als we die fouten niet maken, dan…. Maar we maken die fouten juist elke keer wéér! Voor het spel dat wij nog steeds willen spelen, heb je een heel hoog niveau nodig. Dat niveau missen we, we hebben geen bepalende middenvelders meer, die met een man in de rug een bal kunnen aannemen en meteen kunnen opendraaien. Koeman heeft zich aangepast, heeft bij Ajax, Feyenoord en PSV en in het buiten­ land gewerkt en teleurstellingen meegemaakt. Daarom vond ik hem ook de ideale coach voor het Nederlands elftal, omdat hij als enige van de buitenkant naar Nederland kan kijken. Hij snapt hoe ze Nederland willen bestrijden. Als je alleen in Nederland hebt gewerkt, ben je blind voor wat er buiten de grenzen gebeurt.” 

Het hele verhaal met Ruud Gullit is te lezen in de nieuwe Helden die vanaf nu in de winkels ligt! Ook te lezen op Blendle.

Delen: