Word abonnee

Uit helden

Blind: ‘Ik ben nooit bang voor ontslag’

door: Frits Barend
29 augustus 2016

Danny Blind is een jaar bondscoach van Nederland. Zijn eerste doel, het bereiken van het EK, haalde hij niet. Zijn tweede doel, deelname aan het WK in 2018, start in september. Hij gelooft heilig in het slagen van die missie. We bespreken met hem een aantal personen, waarop hij openhartig reageert.

Dick Advocaat
“Tja, ik had niet verwacht dat het enthousiasme waarmee ik in eerste instantie over Advocaat als assistent-bondscoach sprak binnen een week zou zijn achterhaald omdat Dick ons na drie maanden al gaat verlaten. Dat is helaas ook de voetballerij. Natuurlijk ben ik teleurgesteld en het liefst had ik het al afgesloten. Ik had je uitgelegd hoe het was gegaan, dat er een vacature vrijkwam, omdat Ruud van Nistelrooij in een vroegtijdig stadium had aangegeven dat hij zich volledig op PSV wilde richten. Dat we die functie wilden invullen zoals de afgelopen jaren, met een jonge, ambitieuze coach. Maar dat we die niet vonden. Totdat Dick en ik elkaar toevallig tijdens een door spelersmakelaar Rob Jansen georganiseerde reis met een groep trainers in Manchester troffen.

'De samenwerking in de staf was geweldig, er heeft tussen Dick en mij nooit iets gespeeld'

Daar vroeg Dick of ik al iemand op het oog had om Van Nistelrooij op te volgen. Nee, zei ik. Ik vond het toen een verrassende, maar ook zeer interessante optie omdat ik gecharmeerd van hem ben. Dat had te maken met zijn ervaring, ook op eindtoernooien, en zijn enthousiasme. Toen moest ik de KNVB nog overtuigen en daar heb ik wel wat energie in gestoken. Maar ik geloofde erin, mede omdat Dick graag wilde. En met een clausule in zijn contract heb ik me nooit beziggehouden en ook nooit rekening mee gehouden. De samenwerking in de staf was geweldig, er heeft tussen Dick en mij nooit iets gespeeld. Dus ik was volslagen verrast. Maar goed, het is niet anders, ik wens hem alle succes. We moeten verder en ik ga er ook zonder Dick honderd procent vanuit dat we ons kwalificeren voor het WK in Rusland.”

Hans Jorritsma
“Hans is twintig jaar elftalleider van het Nederlands elftal, maar de KNVB wil afscheid nemen van hem en dat vind ik heel jammer. Ik ben het met die beslissing niet eens. Hans is gelouterd, een op en top professional. Hij is heel belangrijk voor onze staf. Ik houd hem er graag bij tot en met het WK in Rusland. Dat heb ik intern ook laten weten, maar uiteindelijk is het een beslissing van de directie. Rusland is organisatorisch en logistiek geen makkelijk land om in te werken en afspraken te maken. Hans staat voor het Nederlands elftal, staat voor de spelers en voor de technische staf. Daar bedoel ik mee dat Hans altijd het belang van staf en spelers dient binnen de kaders die afgesproken zijn met de directie. Als ik kijk hoe hij gefunctioneerd heeft als het bijvoorbeeld gaat om trainingsfaciliteiten voor het WK in Brazilië. Hans heeft ze allemaal afgetroefd: de Engelsen, noem maar op. Wij hadden daar de beste faciliteiten.

'Hans is een enorm toegevoegde waarde voor mij'

Ik ben anderhalf jaar geleden al met hem in Krasnodar geweest om de trainingsfaciliteiten voor Rusland vast te leggen. Hans is een enorm toegevoegde waarde voor mij. Op dit moment zoekt de KNVB naar een opvolger en de afspraak is dat Hans blij totdat die persoon is ingewerkt. Ik zeg dan: laat het eindstation het WK 2018 zijn. Dat is een verschil van inzicht en de directie is daar leidend in, maar ik verzet me daar wel tegen.”

Het complete verhaal met Danny Blind is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook via Blendle.

Delen: