Word abonnee

Uit helden

‘Ik dacht: mij overkomt niks’

door: Redactie Helden
2 september 2016

Een dramatische val in de Giro, een nieuw contract bij LottoNL-Jumbo en het vaderschap. Het is het jaar wel voor Steven Kruijswijk. Helden sprak met hem over zijn ambities. Een gesprek over Sven Kramer, Bauke Mollema, Tom Dumoulin en poepluiers.

De Val
Wegglijden in een sneeuwrandje in de afdaling van de gevreesde Agnello. Een zekere voorsprong van drie minuten in het algemeen klassement verspelen na een keiharde smak op het asfalt. Weg eindzege in de Giro. Daarvoor in de plaats gekneusde ribben, bloedende wonden en, vooral, de pijn van het verliezen. Zelf weet hij niet veel meer van De Val die in heel Nederland aankwam als een mokerslag.

“Ik weet dat ik over de top met Vincenzo Nibali en Esteban Chaves reed en dat ik dacht: dit is best een goede situatie voor mij, want Nibali stond ver achter en ik wist dat hij zou proberen op het podium te komen of de rit te winnen. Ik wist dus ook dat ik altijd Nibali moest volgen. Op het moment dat ik die afdaling indook, zat ik aan mijn limiet, maar dat zat iedereen en ik was meer bezig met de dingen die nog zouden volgen. Ik dacht: er komt nog een klim in de finale, moet nu eten en drinken, zodat ik fris ben. Ik dook die afdaling in en ik schatte die bocht verkeerd in. In de mist schoot ik die sneeuwmuur in. Door zoiets kleins verloor ik de Giro…”

'Toen ik viel dacht ik niet meteen: alles is verloren'

Tegen beter weten in hoopte hij nog op een wonder. “Toen ik viel dacht ik niet meteen: alles is verloren. Ik wilde meteen weer verder, maar langzamerhand zag ik de concurrenten wegrijden, zag ik de tijd oplopen. Op dat moment stort het wel een beetje in. Niet omdat ik slechte benen had, maar door zo’n lullige val. Ik probeerde nog zoveel mogelijk te redden, maar wist dat ik de trui kwijtraakte. Dat waren dramatische momenten. Als ik die etappe zonder veel verlies zou overleven, had ik de Giro vrijwel zeker gewonnen. Op de top van de Agnello zat ik heel goed, hoorde nog steeds bij de beste drie klimmers. Ik dacht: mij overkomt niks, bergop gaan ze me er niet af rijden. Vreselijk, ik voelde me die dag supergoed.”

Het complete verhaal met Steven Kruijswijk is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: