Word abonnee

Uit helden

‘Ik heb jonge-meisjesaderen’

door: Redactie Helden
19 september 2016

Jan Mulder en de hoogzwangere Victoria Koblenko zouden elkaar al eerder treffen, maar het noodlot sloeg toe op de dag dat Johan Cruijff overleed. Waren we bijna onze charmantste voetbalbrombeer kwijt. Maar Mulder is back in the game. En Victoria is moeder van een prachtige zoon.

Gelukkig wilden ze je nog niet hebben aan de overkant en zoals Youp van ‘t Hek zei op 25 maart tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door: ‘Het zou een slechte dag zijn geweest om te sterven. Alle aandacht zou gaan naar Cruijff z’n dood.’ Wat deed de dood van Cruijff met jou?
“Onbegrip. Dat 'het' niet meer praat en doet. Ik denk er vaak aan. Ongeloof. Ik zag Johan twee keer per jaar, dacht echt niet elke dag aan hem, maar nu wel. Er zijn weinig mensen onsterfelijk, maar van Cruijff vond ik dat wel.”

Jij kreeg op diezelfde dag een tia. Kwam jouw eigen sterfelijkheid toen hard op je af?
“Die haat ik, maar toen hij eraan kwam, was ik opeens groots, haha. Ik voelde niet eens onprettig vanbinnen toen het langzaam misging met me op die toch al bijzondere dag.”

'Ik vind mezelf een goed mens'

Je omschreef jouw binnenste eens met: 'Het is een hel daarbinnen. Een universum met rondvliegend schroot, een kosmos opgebouwd uit de foute dingen.' Wat zijn die 'foute dingen'? “Dat is natuurlijk betrekkelijk. Ik vind mezelf een goed mens. Een beetje een ongeleid projectiel, maar een mens is niet volmaakt. Ik heb wel spijt van een aantal dingen.”

Grote dingen?
“Ik vind dat ik de grote dingen in het leven wel goed heb gedaan, maar ik ben niet altijd trouw geweest in vriendschappen. Daar heb ik oprecht spijt van.”

'Ik was macho-achtig, had territoriumdrift'

Ik las in de Libelle dat je terugkijkend op je leven zei: 'Met de wijsheid van nu had ik sommige dingen wel anders gedaan.' Welke?
“Waarschijnlijk mijn temperamentvolle uitbarstingen. Ik was macho-achtig, had territoriumdrift. Van sommige ruzies met trainers heb ik spijt. Zo kreeg ik ruzie met m'n eerste trainer, Pierre Sinibaldi, over tactische dingen, maar ook over mijn overheersende gedrag. Dat eindigde vervelend. Zijn zoon had dat ergens gelezen en stuurde me een brief dat z’n vader me heel geweldig vond, ondanks mijn grote mond. Leuke brief. Maar om nou in het Frans terug te schrijven… In mijn streven naar perfectie heb ik hem op een stapel gelegd en te lang laten liggen. Daar heb ik echt spijt van.”

Benieuwd naar het volledige verhaal van Jan Mulder en Victoria Koblenko? De nieuwe Helden ligt nu in de winkel. Ook is het verhaal te lezen op Blendle.

Delen: