Word abonnee

Uit helden

‘Ineens kwam alles op Gio’s dak’

door: Redactie Helden
21 juni 2016

Zondag start ook voor Giovanni van Bronckhorst en Feyenoord het nieuwe Eredivisieseizoen. Vorig jaar werd hij hoofdtrainer van de Rotterdamse club die hem zo nauw aan het hart ligt. Na een prima start volgden zeven nederlagen op rij, waarna het seizoen eindigde met de eerste prijs in acht jaar, de KNVB-beker. Samen met zijn jeugdliefde, zijn vrouw Marieke, kijkt hij in de nieuwe Helden terug op een roerig seizoen.

Door: Barbara & Frits Barend

Toen het slecht ging, werd Dick Advocaat ingevlogen…
Gio, met twinkeling in zijn ogen: “Dick is goed, fantastisch. Dick is voor mijn carrière heel belangrijk geweest. Hij was onze coach toen ik zestien was, die goede lichting met Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Martijn Reuser, René Klomp. Hij was bondscoach en deed met ons het jeugd-EK.”

Marieke: “Toen Gio hem vroeg, zei Dick: ‘Gio is voor mij naar Glasgow Rangers gekomen, terwijl hij toen ook naar andere clubs kon. Dan doe ik nu iets terug voor hem.’ En zo was het ook.”

'Ik heb er geen spijt van dat Dick is gekomen, maar als ik terugkijk, hadden we het anders moeten doen, met minder media-aandacht'

Gio: “Ik heb altijd contact met hem gehouden, net als met Henk ten Cate, assistent van Frank Rijkaard bij Barcelona. Zij zijn mensen die ik af en toe bel. Kijk, tijdens die reeks van zeven nederlagen moest er iets gebeuren, even de aandacht op iets anders vestigen. Ik heb met samen met de clubleiding besproken hoe we dat konden doen. En zo kwamen we bij Dick, ook omdat hij geen club had. Ik heb er geen spijt van, maar als ik terugkijk, hadden we het anders moeten doen, met minder media-aandacht. Het was nieuw voor Dick en voor mij. Dick wist in het begin ook niet precies hoe hij zich moest opstellen. Ik geloofde in mijn werkwijze, maar na zeven nederlagen ging ik toch twijfelen. De komst van Dick betekende niets meer dan dat ik een ervaren coach wilde laten meekijken om een oordeel te kunnen vellen over mijn werkwijze. Is dat zo erg? Mooi om te zien hoe hij nu als assistent-bondscoach meteen van waarde is voor de bondscoach en zijn staf.”

Het gebeurt niet vaak in jouw wereldje dat een coach zich ook publiekelijk zo kwetsbaar durft op te stellen.

“Ik vind het heel normaal, je moet altijd kritisch naar jezelf kijken. En als eerstejaars hoofdcoach weet je niet alles. Advocaat was meteen heel positief. Sterker, hij vond dat ik niets moest veranderen en moest vasthouden aan mijn benadering. Hij vond de trainingen goed, dat ik de ploeg goed voorbereidde op de wedstrijden, dat ik goed met de staf omging. 'Let maar op,' zei hij, 'dan komen de resultaten vanzelf.'”

Wat was zijn inbreng precies?
“Eigenlijk was hij alleen een klankbord. Ik heb gelezen dat Dick invloed had op de opstelling, of zelfs beslissingen nam. Zelfs dat er maar één iemand besliste: Dick. Pertinente onzin. Maar mensen lezen dat en dan krijg je: zie je nu wel, hij kan het niet alleen. Ik heb nooit behoefte gevoeld zulke dingen te weerleggen.

'Ik verheugde me echt op Dick zijn komst'

Dick kwam niet vaker dan één dag per week op kantoor. Dan analyseerden we de laatste wedstrijd, legde ik mijn tactisch plan voor de volgende wedstrijd aan hem voor en dat was het. Hij heeft nooit gezegd hoe of met wie ik moest spelen. Echt niet. En het was ook nog hartstikke leuk, ik verheugde me echt op zijn komst. Hij at mee en dan zaten we daarna met de staf ook nog over heel andere dingen te praten dan voetbal.

Ik ben drie jaar geleden twee dagen op bezoek geweest bij Pep Guardiola bij Bayern München. Hij vertelde dat hij in zijn eerste jaar bij Barcelona twee keer per jaar mensen van buiten uitnodigde om mee te kijken, om te vragen wat hij goed deed en wat juist niet. Hij zei me ook dat ik zo snel mogelijk hoofdcoach moest worden.”

Het complete verhaal met Giovanni van Bronckhorst is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt en via Blendle.

Delen: