Word abonnee

Uit helden

Heldenverering: Jonnie Boer over Johan Cruijff

door: Redactie Helden
19 februari 2016

Topkok Jonnie Boer prijst in de nieuwe Helden de mens Johan Cruijff. Volgens de eigenaar van restaurant/hotel de Librije (drie Michelinsterren) was de voormalig topvoetballer zo normaal dat het in de buurt van verlegen komt. De ziekte van Cruijff ging Boer daarom aan het hart.

Tekst: Rob Willemse

“Ik ben van 1965 en heb als klein kind de grote Ajax-successen voor de tv meegemaakt. Sindsdien ben ik Ajacied, ook vanwege Johan Cruijff. Na zijn terugkeer eind 1981 heb ik hem dankzij een seizoenkaart ook vanaf de tribune gezien. De eerste keer dat ik Johan – in De Meer – in levende lijve tegenkwam, stond ik te trillen op m'n poten. Destijds woonde ik in Amsterdam en had verkering met de dochter van de toenmalige penningmeester van Ajax, Lou Bartels. Daardoor mocht ik na thuiswedstrijden het spelershome in.

'Ineens hoor je dat Johan zo ziek is. Verschrikkelijk, alsof het om een familielid gaat'

Om grotere hoogten te bereiken, moet je risico's nemen. Dat is logisch. Net als Johan haak ik af als iets saai en voorspelbaar wordt. Al een aantal jaren geef ik met anderen kookles in Amsterdam tijdens zijn Foundation-dagen. 'Als ik ooit iets terug kan doen', heeft hij wel eens gezegd. En zo nam hij twee, drie jaar geleden het eerste exemplaar van een kookboek van mij – verkozen tot beste kookboek van de wereld – in ontvangst. Hij zou snel weg moeten, maar is uren gebleven en heeft met iedereen gepraat. Ook met mijn groenteboer, die het daar nu nog over heeft. Hij was zo enorm normaal; bijna verlegen. Geweldig hoe hij omging met de gehandicapten tijdens zo'n Foundation-dag. Hij had ook een geweldig leuke vrouw. En dan ineens hoor je dat hij zo ziek is. Verschrikkelijk, alsof het om een familielid gaat.”

Delen: