Word abonnee

Uit helden

Jordi: ‘Johan is zelf heel optimistisch’

door: Frits Barend
2 februari 2016

Jordi Cruijff is sinds 2012 werkzaam als technisch directeur van Maccabi Tel Aviv. Frits Barend ging bij hem langs en sprak met hem over de situatie en zijn succesvolle werk in Israël, Ajax, Louis van Gaal en natuurlijk over zijn vader, bij wie longkanker werd geconstateerd.

“Je hebt twee soorten voetballers: de legends, dat zijn er hooguit tien, en de rest, dat zijn de mortals. Mijn vader is een legende, ik ben een gewone sterveling. Over twintig jaar heeft niemand het nog over mij. Mijn vader zal altijd bekend zijn. Ik heb daar niet alleen vrede mee, ik ben er ook hartstikke trots op. Maar ik voel aan alles dat ik hier veel respect en waardering krijg voor mijn werk en dat veel insiders volgen wat er bij Maccabi gebeurt.”

'Hij is zelf heel optimistisch, doet alsof er niets aan de hand is'

In oktober werd bekend dat bij Johan Cruijff longkanker is geconstateerd. De schok was groot. “Het is ook zo’n rotwoord. Ik heb het totaal niet zien aankomen,” zegt Jordi. “Ik ben hem snel gaan opzoeken toen ik het hoorde. Het kwam aan in de familie, mede omdat we heel hecht zijn. We waren allemaal onder de indruk van de vele opbeurende reacties, ook uit Israël. Dat doet hem en ons echt goed. Hij is zelf heel optimistisch, doet alsof er niets aan de hand is. Maar dat is wel het geval. Mijn vader is zo energiek, nog steeds is hij heel actief. En als hij optimistisch is, zijn wij het ook.”

Zijn vader was om nog een reden veel in het nieuws de laatste tijd. Johan Cruijff stond in september 2010 aan de basis van de Fluwelen Revolutie bij Ajax, in november 2015 trok hij zijn handen af van zijn club, nadat Wim Jonk moest vertrekken als hoofd jeugdopleidingen omdat de samenwerking binnen het technisch hart, dat naast Jonk bestond uit Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Frank de Boer, niet om over naar huis te schrijven was en omdat het uitgedokterde Plan Cruijff onvoldoende werd nageleefd.

'Met mijn vader praat ik bijna nooit over Ajax'

Hoe kijk jij naar de situatie bij Ajax?
Jordi: “Ik ken de feiten niet, houd er niet van om te praten om het praten. Met mijn vader praat ik bijna nooit over Ajax. Ik zei wel al jaren: 'Stap eruit, wat heb je daar te zoeken, met dat gezeik de hele tijd aan je kop.' Het enige wat ik raar vind is dat vier grote ex-voetballers niet met elkaar aan tafel kunnen zitten. Ze hebben allemaal mooie carrières gehad, doe dan niet zo officieel. Ga lekker ergens zitten, bestel een fles wijn en bespreek dan de problemen met elkaar. Misschien is dat wel gebeurd. Maar ik kan er niet te veel over zeggen. Ik vind het jammer, maar lever op niemand kritiek.”

Het hele interview met Jordi Cruijff is te lezen in het nieuwe magazine van Helden, dat nu in de winkel ligt. Ook via Blendle: klik hier.

Delen: