Word abonnee

Uit helden

Jos Verstappen: ‘Ik móét er voor Max zijn’

door: Redactie Helden
4 februari 2015

Op 15 maart is het zover. Dan debuteert Max Verstappen in Melbourne als jongste coureur ooit in de Formule 1. Helden Magazine sprak de zeventienjarige Toro Rosso-coureur en zijn trotse vader en mentor Jos Verstappen.

Door Gerard den Elt

Het is te gemakkelijk om te stellen dat alleen goede genen Max Verstappen verbluffend snel in de Formule 1 hebben geholpen. Natuurlijk, zowel vader Jos als zijn Vlaamse moeder Sophie Kumpen hebben hun sporen in de auto- en kartsport ruimschoots verdiend. Jos reed 107 Grands Prix in de Formule 1, verzamelde zeventien WK-punten volgens de oude telling en behaalde in 1994 twee podiumplaatsen met Benetton. Moeder Sophie was een begenadigd kartster, die latere Formule 1-coureurs als Jarno Trulli en Giancarlo Fisichella in de kart voor wist te blijven.

“Maar vergeet niet dat Max een hogeschoolopleiding in de autosport heeft gehad,” tekent Jos onmiddellijk aan. “Talent is gelukkig niet te koop. Het blijft uitzonderlijk dat Max zónder geld en met nauwelijks autosportervaring in de Formule 1 terecht is gekomen. Dat bewijst de stelling dat racetalent echt nog wel wordt herkend.”

Max: 'Ja, soms was papa wel hard. Maar dat moet soms ook. We pushten elkaar, waren elkaar zeker niet aan het tegenwerken'

Jarenlang gingen vader en zoon met de karts de Europese circuits af. Jos was de coach, de mentor. Hij wees Max op zijn foutjes. Jos erkent dat hij heeft moeten schipperen tussen zijn rol als liefdevolle vader en strenge leermeester. Het ging er weleens hard aan toe, beaamt hij.

“Ja, soms was papa wel hard,” bevestigt Max. “Maar dat moet soms ook. We pushten elkaar, waren elkaar zeker niet aan het tegenwerken. Je hebt hard en hard, er zijn twee varianten. En mijn vader heeft de positieve versie gebruikt.”

De carrière van Max is zorgvuldig uitgestippeld. Hij begint in de Formule 1 bij Toro Rosso, een team waar hij de tijd krijgt zich te ontwikkelen. Die behoedzame aanpak, het is heel anders dan in 1994 toen Jos bij Benetton zelf voor de leeuwen werd gegooid en naast Michael Schumacher verzoop. De aanpak met Max is een gevolg van zijn eigen ervaring. “Een topteam voor Max, dat zou niet goed zijn. Dan is hij binnen een jaar afgebrand.”

Het hele interview met Jos en Max Verstappen is te lezen in de nieuwe Helden, die nu in de winkels ligt. Jos Verstappen legt daarin uit wat de verschillen zijn tussen de manier waarop hij begeleidt werd en waarom het belangrijk is dat het bij Max beter gaat.

Het magazine is ook via de website te bestellen en het hele interview met Jos en Max is te lezen via Blendle.

Delen: