Word abonnee

Uit helden

Kitty van Male: ‘De finale terugkijken is me nog niet gelukt’

door: Redactie Helden
13 december 2016

Ze waren een garantie voor olympisch goud. Want wie kon de Nederlandse hockeyvrouwen in Rio van een derde opeenvolgende olympische titel afhouden? Dat de wetten van de sport anders werken, werd pijnlijk duidelijk in de finale tegen Groot-Brittannië. 

Door: Rob Willemse

Nederland was beter, creëerde meer kansen, maar de tegenstander was efficiënter. Na de zuivere speeltijd stond het scorebord op 3-3. In de daaropvolgende shoot-outs trokken de Britse dames aan het langste eind; net als een jaar eerder bij het EK. In Rio scoorde Kitty van Male tweemaal in de normale speeltijd. Vier maanden later blikt de 28-jarige aanvalster terug op een ‘supermooi toernooi met een superzure afloop’.

“Ja, heel Nederland en iedereen daarbuiten dacht dat olympisch goud ons niet kon ontgaan. Alsof we het, zonder ook maar een minuut te hoeven hockeyen, even bij een loket konden ophalen. Dat goud winnen niet vanzelf gaat en nooit vanzelfsprekend is, wisten wij natuurlijk wel. We hebben die verwachtingen maar een beetje weggelachen en het zo lichter voor onszelf gemaakt. Ik was vooral heel blij dat ik weer bij de selectie zat. In 2014 was ik m’n plekje kwijtgeraakt. 

Lees het hele verhaal van Kitty in de nieuwe Helden of op Blendle.

Delen: