Word abonnee

Uit helden

Koeman, Jonk & Rep: Ode aan Cruijff

door: Redactie Helden
24 april 2017

Johan Cruijff zou op 25 april zeventig jaar zijn geworden. John Rep, Ronald Koeman en Wim Jonk staan stil bij de beste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis, die op 24 maart vorig jaar overleed. 

John Rep: 
“Ik maakte in 1971 op m'n negentiende de overstap vanuit het tweede naar de A-selectie, die onder de net vertrokken Rinus Michels twee maanden eerder op Wembley de Europa Cup 1 had gewonnen. In die tijd kregen nieuwelingen een ervaren speler als menotr. Johan werd die van mij en was niet makkelijk voor me. Hij zat me constant achter de kloten, die handjes bleven maar wapperen als hij tegen me sprak. Als Johan een bal verkeerd gaf, kreeg ik de schuld, want dan had ik niet goed gelopen volgens mij. Johan wist het altijd beter. Ik heb Johan zelf nooit om raad gevraagd, die kreeg ik al genoeg als ik er niet om vroeg. Ik heb eens met hem op een kamer gezeten, bij een interland in en tegen Engeland. Had-ie bij wijze van spreken commentaar op de manier waarop ik m'n tanden poetste. Gek werd ik ervan.”

Ronald Koeman:
“Toen Bartina en ik hoorden dat Johan overleden was, zaten we in Zuid-Frankrijk. Ik kreeg het bericht via NU.nl, dat was een shock. Ik wist dat hij longkanker had, maar ik wist niet dat het zo slecht ging. Ik had Johan een paar weken daarvoor ook nog gebeld. Maar je weet, dan zei hij dat hij onder behandeling stond van de beste artsen, dat het goed kwam en binnen vijf minuten schakelde hij weer over naar het voetbal. Het was wel schrikken, zo pats boem. Maar er is iets bijzonders. Met veel mensen weet je dat ze er niet meer zijn, maar met Johan heb ik nog altijd het gevoel dat hij er is. Hij is dagelijks nog op de achtergrond aanwezig. Bij beslissingen die ik neem, denk ik nog geregeld hoe hij dat vroeger deed. Ik denk dat ik heel erg mijn eigen karakter heb, maar de goede dingen van Johan heb ik wel overgenomen. Hij was zo bepalend voor mij als voetballer en als trainer. Ik pak bijvoorbeeld weleens spelers aan in de pers. Dat is een bepaalde tactiek, dan heb ik op alle manieren geprobeerd die speler te raken, maar lukt het me niet. Johan kon dat ook doen. Dat heb ik misschien een beetje van Johan overgenomen. Maar over het algemeen moet je spelers verdedigen.”

'Wat ik het meeste mis aan Johan zijn de schitterende gesprekken die we voerden'

Wim Jonk:
“Vlak voor z’n dood begon hij ineens allemaal dingen over vroeger te vertellen. Na het gesprek had ik het er met m’n vrouw Gina over en zij zei: ‘Hij is dingen aan jou aan het doorgeven, Johan wil nog dat jij specifieke dingen van hem weet.’ Dat raakte me, het voelde alsof hij al afscheid aan het nemen was. Johan zag in mij een goede trainer, hij wilde dat ik uiteindelijk Ajax 1 zou gaan trainen. Johan gaf me een aantal dingen mee waar ik als hoofdtrainer op zou moeten letten. Los van de speelwijze. Hij gaf aan dat het belangrijk is op tijd te zien wat voor dingen er spelen in een spelersgroep. Hij kwam met voorbeelden van wat hij bij Barcelona had gedaan. Op tijd verversen, hoewel het nog heel goed ging. Ja, wat ik het meeste mis nu Johan er niet meer is, zijn die schitterende gesprekken die we voerden. Na zo’n gesprek dacht ik vaak: wat is voetbal toch mooi.”

De hele ode van Rep, Koeman en Jonk aan Cruijff is te lezen in de nieuwe Helden, die je hier met 25% korting kunt bestellen!

Delen: