Word abonnee

Uit helden

Kramer: ‘Het is doen waar ik goed in ben’

door: Redactie Helden
20 november 2015

Sven Kramer maakt zich komend weekend op voor de tweede World Cup van het seizoen, in Salt Lake City. Daar rijdt hij de 10.000 kilometer; de 1500 meter laat hij schieten. Helden sprak de topschaatser van Team Lotto-Jumbo in het laatste nummer over deze keuze.

Tekst: Jasper Boks en Jaap Stalenburg

Je hebt aangegeven dat je teruggaat naar de combinatie 5000 en 10.000 meter. Afgelopen seizoen koos je samen met Orie bewust voor de combi 1500 en 5000 meter.
“Definitief is die beslissing nog niet. Nu is die keuze ook nog niet zo aan de orde, omdat komend seizoen het allrounden nog heel belangrijk voor me is. Daarvoor moet ik ook gewoon snelheid hebben, dus zal mijn 1500 meter ook goed moeten zijn. Zeker met de concurrentie van Denis Yuskov. Dus ik zal me niet uitsluitend op de vijf en tien kilometer richten dit seizoen. Maar richting de Spelen in Pyeongchang zullen die afstanden waarschijnlijk wel weer mijn hoofddoel worden.”

Dus niet de 1500 meter. Kies je voor zekerheid?
“Het is doen waar ik goed in ben. Dat is het belangrijkste.”

Is het jouw besluit of die van Jac om de boel terug te draaien en de 1500 meter te laten voor wat die is?
“Dat is uiteindelijk mijn beslissing.”

'Ik heb geleerd heel goed te luisteren naar pijntjes'

Maar wat is het effect op jouw lichaam als je besluit je weer te gaan focussen op de tien kilometer? Jouw rug is toch een zwakkere plek.
“Ik heb afgelopen seizoen natuurlijk ook gewoon een paar keer een tien kilometer gereden op de allroundtoernooien. Ik ga ervan uit dat ik die rug beter onder controle krijg de komende tijd. Die tien kilometer moet dan geen probleem zijn.”

Maak je je weleens zorgen om die rug, voor als je straks klaar bent met schaatsen?
“Dat niet.”

Tekst gaat verder onder de foto

Maar het is wel een fragiel evenwicht tussen topsport en gezondheid.
“Dat evenwicht is ook wankel. Als je topsport bedrijft op het niveau waarop ik dat doe dan is het lijntje overal dun. De ene keer krijg ik last van mijn knie, dan van mijn rug en een andere keer weer van mijn dijbeen of voet. Ik heb geleerd heel erg goed te luisteren naar pijntjes. Tegelijkertijd weet ik dat die erbij horen.”

Maar op je 29ste begint het lichaam hier en daar te kraken.
“Ja, maar wat kraakt dat scheurt niet, hè.”

'Het had me heel mooi geleken om een klassieker te fietsen'

En wil je aan het einde van jouw carrière net als je vader nog de overstap naar de marathon maken?
“Het hele land doorrijden voor een paar van die rondjes? Nee.”

Wielrennen is ook een grote liefde van je…
“Ik vind het hartstikke leuk en mooi, maar het is niet aan de orde. Ik heb weleens gedacht aan een overstap, wilde graag grotere koersen rijden op de fiets. Maar er was altijd wel weer iets waardoor dat niet kon. Ik was geblesseerd of het kwam vanwege de periodisering niet uit. Na de Spelen in Vancouver in 2010 heb ik de tijd gehad om het te proberen, daar heb ik ook over nagedacht. Maar ik was na die Spelen fysiek met de grond gelijk, het kon toen niet. Ik heb na Vancouver drie jaar lang alle zeilen bij moeten zetten om sowieso goed terug te kunnen komen.”

Eric Heiden deed het ooit, de overstap maken van het schaatsen naar wielrennen. Hij reed zelfs de Tour de France.
“Heiden stopte ook toen hij 21 was, hij had de tijd.”

Denk jij als je op tv de Tour kijkt: daar had ik ook kunnen rijden als ik ooit voor het wielrennen was gegaan?
“Natuurlijk denk ik dat soms. Niet zozeer als ik naar de Tour kijk, dat heb ik eerder bij de klassiekers. Had me heel mooi geleken om die te fietsen. Na de Spelen in Pyeongchang ben ik 31, dan kan ik nog makkelijk gaan fietsen. Maar wil ik dat dan nog? Ik denk het niet.”

Het hele verhaal van Sven Kramer lezen? Ga dan naar de winkel of koop hem via Blendle.

Delen: