Word abonnee

Uit helden

Kramer: ‘Mijn opvolger zie ik zo één-twee-drie niet’

door: Redactie Helden
27 oktober 2015

De grootste winterheld die Nederland heeft, is zonder twijfel Sven Kramer. Al tien jaar is hij de koning van het schaatsen. Zijn erelijst is ongeëvenaard. Toch komt ook het einde van de 29-jarige schaatser van LottoNL-Jumbo langzaamaan in zicht. Hoe moet het verder met het Nederlandse schaatsen als Koning Kramer straks is gestopt? Helden vroeg het hem.

Tekst: Jasper Boks en Jaap Stalenburg

Is Pyeongchang voor jou definitief het eindpunt?
“Nee.”

De kans bestaat dus ook nog dat jij net als Bob de Jong doorgaat tot je 39ste?
Lachend: “Dat nooit. Misschien ga ik nog één of twee jaar door na Pyeongchang, maar de komende Spelen worden sowieso mijn laatste.”

'De verklaring is simpel: ze trainen gewoon te weinig'

Wat betekent het voor het schaatsen als straks in één klap Sven Kramer en Ireen Wüst stoppen?
“Ik hoop dat ons vertrek zal worden opgevangen, want ik blijf natuurlijk van de sport houden. Maar ik heb onze opvolgers nog niet zo één-twee-drie gezien.”

Vind je dat zorgelijk?
“Ja, maar de verklaring is simpel: ze trainen gewoon te weinig. Alles moet tegenwoordig leuk zijn. Nou, het is niet leuk om vier uur in de regen te moeten fietsen. En het is ook niet leuk om altijd van huis te zijn.”

Jij mist bij de jongere generatie dat heilige vuur dat Ireen en jij wel hebben?
“In sommige gevallen wel.”

Voel jij je geroepen om daar wat van te zeggen?
“Jawel, maar ik wil ook niet als een wijsneus overkomen. Ik zie gewoon dat ze te weinig trainen.”

'Ik vind schaatsen nog hartstikke leuk, maar ik kijk er ook wel naar uit om weer andere dingen te gaan doen'

Je zag de kijkcijfers in elkaar klappen toen jij er na de Spelen in Vancouver een jaar uit was met die dijbeenblessure. Ook commercieel gezien zal het einde van jouw carrière wellicht een flinke aderlating betekenen voor het Nederlandse schaatsen.
“Daar ben ik me van bewust. Soms is het eerder ballast, dan dat ik er harder van ga schaatsen. Het zijn randzaken en die helpen niet een prestatie te bevorderen.”

Kijk jij uit naar een leven zonder topsport?
“Ik vind schaatsen nog hartstikke leuk, maar ik kijk er ook wel naar uit om weer andere dingen te gaan doen. Van gestopte topsporters als Erben Wennemars, Rintje Ritsma en Pieter van den Hoogenband hoor ik vaak: 'Ga door, want het leven zonder topsport is helemaal niks!' Dat advies heb ik in mijn oren geknoopt. Maar ik kan ook niet ontkennen dat ik er soms naar uitkijk en dat het moeten er een beetje vanaf is.”

Het hele interview met Sven Kramer is te lezen in het nieuwe magazine van Helden, die nu in de winkel ligt. Ook via Blendle: klik hier.

Delen: