Word abonnee

Uit helden

Kramer: ‘Toegejuicht als Ireen bij ons was gekomen’

door: Redactie Helden
9 januari 2016

Sven Kramer is vandaag voor de achtste keer in zijn loopbaan Europees kampioen allround geworden. Voor Helden 28 interviewden wij hem.

Door: Jasper Boks en Jaap Stalenburg

Heb je nog contact met Kemkers?
“Ja, dat contact is nog prima.”

Voer je met hem nog schaatsinhoudelijke gesprekken?
“Nee, dat willen Gerard en ik ook niet.”

'Ik moest mijn lichaam een schokeffect geven als ik mijn carrière op het hoogste niveau voort wilde laten duren'

Vind je het raar dat hij momenteel geen vooraanstaande functie in het schaatsen bekleedt?
“Ik vind het een aderlating voor het Nederlandse schaatsen, maar Gerard heeft er ook bewust voor gekozen, is nu eenmaal niet iemand die dingen half doet. Hij heeft nu een rol als adviseur bij Team4Gold van Ireen Wüst, maar dat is meer een functie op de achtergrond. In de toekomst zie ik Gerard trouwens wel weer terugkeren op een belangrijke positie in het schaatsen.”

Mis je de TVM-periode?
“Nee. Toen ik besloot dat ik met een andere coach in zee zou gaan, bestond de kans nog dat de ploeg, in wat voor constructie ook, door zou gaan onder de vlag van een andere sponsor dan TVM. Voor mij stond vast dat ik dat hoofdstuk af moest sluiten als ik mijn successen wilde continueren. Ik had een andere cultuur nodig, moest mijn lichaam een schokeffect geven als ik mijn carrière op het hoogste niveau voort wilde laten duren. Ik kon niet blijven zitten.”

Heb je nog veel contact met Ireen Wüst?
“Zo nu en dan.”

'Ik koos meer voor de coach dan voor de constructie'

Jullie zijn negen jaar lang de boegbeelden van TVM geweest, hebben allebei heel veel gewonnen. Is het raar om haar dan aan een andere tafel te zien zitten tijdens trainingskampen?
“We hebben vóór TVM ook nog twee jaar bij elkaar in de ploeg gezeten bij Jong Oranje, in totaal dus elf jaar. Maar raar… Zo denk ik er niet over na. Ireen en ik moeten beslissingen nemen die het beste zijn voor ons persoonlijk.”

Wat vind je van het besluit van Ireen om na één seizoen te stoppen bij Team Continu en een eigen ploeg te beginnen onder de titel Team4Gold?
“Heel dapper. Ik kan me heel goed vinden in het besluit dat Ireen heeft genomen, ze neemt geen halve maatregelen.”

Heb jij ook aan een eigen team gedacht?
“Zeker. Maar wat mij tegenhield, was dat ik heel graag met Jac wilde trainen. Mijn enige optie was om dus aan te sluiten bij zijn team. Ik koos meer voor de coach dan voor de constructie.”

Heeft Ireen jou om raad gevraagd toen ze besloot voor zichzelf te gaan?
“Ik heb het er met haar over gehad, gezegd dat ze moest doen waar ze zich goed bij voelde. Ze had met Continu al een keuze gemaakt waarvan ze al snel dacht dat het niet de beste was. Je kunt je niet twee keer een verkeerde beslissing permitteren in een sportcarrière. Ze volgt nu haar hart, ongeacht wat de consequenties zijn of worden.”

'Ireen is een klasse sportvrouw en een heel leuk mens'

Vroeg ze je om er samen met haar in te stappen?
“Nee, omdat zij wist dat het niet aan de orde was. Ik heb nog een contract.”

Heb jij op jouw beurt gevraagd of Ireen bij LottoNL-Jumbo wilde komen?
“Daar hebben wij het zeker over gehad. Ik had het helemaal niet erg gevonden als Ireen bij ons was gekomen. Sterker, ik had het toegejuicht. Ireen is een klasse sportvrouw en een heel leuk mens. Maar het was bij ons toch niet helemaal zoals zij het wilde hebben voor de toekomst. Dan moet je het niet doen.”

Het hele interview met Sven Kramer is te lezen in het nieuwe magazine van Helden, die nu in de winkel ligt. Ook via Blendle: klik hier.

Delen: