Word abonnee

Uit helden

Kruijswijk: ‘Ik wil minimaal in de top tien eindigen’

door: Redactie Helden
6 mei 2016

Hij is zelfverzekerder geworden en weet wat goed voor hem is. Steven Kruijswijk heeft een goed jaar achter de rug en hoopt dat dit seizoen door te trekken. Vorig jaar werd hij zevende in de Giro d'Italia. Vanaf vandaag is hij de nieuwe leider in de Ronde van Italië. 

“Afgelopen jaar heeft me echt goed gedaan, ik ben zelfverzekerder geworden. Ik zoek niet langer naar dingen die er niet zijn, heb de juiste koers gevonden en weet wat goed voor me is,” vertelt Steven als hem de stelling wordt voorgelegd dat hij alle twijfels van zich af heeft geschud en durft te gaan voor de eindzege in de Giro.

“In de Giro van vorig jaar kwam alles samen, daar straalde ik zelfvertrouwen uit. Zo van: mij kan niks gebeuren. Ik kan mijn stempel drukken en binnen de ploeg laat ik mij meer horen. Ik zeg: zo wil ik dat jullie rijden voor mij in de koers. Soms gaan die gesprekken niet zachtaardig. Daar moet ik mee oppassen, want ik kan te hard en bot reageren als dingen naar mijn zin niet goed gaan. Ik kan af en toe beter tot tien tellen. Niet meteen na afloop in de bus reageren, maar later in het hotel. Je bent drie weken met elkaar op pad en dan draait alles om communicatie en vertrouwen. Je ploeggenoten gaan voor jou door het vuur, dus je moet ze toch achter je weten te krijgen. Dat heb ik de afgelopen jaren echt moeten leren, daar hielp ploegleider Merijn Zeeman me bij.

'Wat mij extra zal motiveren is dat mijn vriendin met ons zoontje Perre aanwezig zal zijn'

De Giro-start in Apeldoorn met aansluitend twee etappes in Nederland is voor mij heel speciaal,” legt Steven uit in Helden. “Wat me extra zal motiveren is dat mijn vriendin met ons zoontje aanwezig zal zijn. Perre is begin dit jaar geboren. Sinds zijn geboorte ben ik de helft van de tijd weggeweest, dat is best moeilijk. Ik skype elke dag met mijn vriendin en het is gelukkig steeds makkelijker om foto’s en filmpjes te ontvangen.

Wat mijn ambities voor de Giro betreft: ik ga voor minimaal de top tien en liefst bovenin die top tien. Ik zit qua niveau niet ver meer af van de mannen die meedoen voor het podium. Dat heb ik vorig jaar wel gezien.”

In de nieuwe Helden werd Steven Kruijswijk nog een aantal andere stellingen voorgelegd. Naast het blad kun je die ook lezen via Blendle.

Delen: