Word abonnee

Uit helden

Leven als god in Moskou

door: Redactie Helden
3 november 2015

Quincy Promes voetbalt al ruim een jaar de pannen van het dak in Rusland. De international zit er helemaal op zijn plek. Hij neemt Helden mee op een trip door Moskou. “Dit is toch mooi? Net New York!”

Door: Lisette van der Geest

Een jaar geleden leerde hij: vriendschap met Russen sluit je niet zomaar. Die vriendschap moet je eerst verdienen en dat doe je met je voeten. Maar voor herkenning hoeft Quincy niet eens goed te spelen. “Doordat ik donker ben, val ik op hier in Rusland, al lopen hier meer donkere mensen rond dan ik vooraf verwachtte. Maar het gaat meestal om Afrikanen, niet om Surinamers. En de donkere mensen die je hier ziet, werken vaak op straat. Vragen over mijn huidskleur krijg ik niet, mijn uitstraling zegt waarschijnlijk al: voetballer. Vaak willen mensen met mij op de foto. Prima. Sowieso is herkenning in een ander land volgens mij altijd goed.” Wat daarnaast meehielp aan zijn bekendheid: al na een paar maanden bij Spartak werd hij uitgeroepen tot voetballer van de maand. En hij sloot het seizoen af als tweede op de topscorerslijst van de Russische competitie.

Bij verlies is Promes een tijdje onaanspreekbaar en laat zijn gezin hem wijselijk met rust.

Hazes en Memphis
Zijn tweede naam is Anton, vertelt Quincy. Toen de Russen dat hoorden, kon hij helemaal niet meer stuk. Inmiddels wordt hij net zo vaak met zijn tweede naam aangesproken als met zijn voornaam. Hij scrolt door zijn telefoon, lacht en zegt dan: “André komt ook in Moskou, hoor.” Vier seconden later galmt de stem van André Hazes door het voertuig. Voelt het toch een beetje als Amsterdam. Dagelijks heeft hij via diezelfde telefoon contact met Memphis Depay. Als de eerste ‘Kom online!’ stuurt, volgt geregeld een uiterst fanatiek potje FIFA op de PlayStation. Hij speelt het computerspel ook met anderen, maar Depay en hij zijn aan elkaar gewaagd. “Mijn vriendin zegt vaak: er komt geen einde aan.” En als er dan een einde aan komt, heeft ze haar verloofde niet zomaar terug. Bij verlies is Promes een tijdje onaanspreekbaar en laat zijn gezin hem wijselijk met rust. Iets vragen is dan tijdelijk verboden. “Daar kunnen mensen om lachen, maar zoiets zit diep. Het heeft te maken met trots.”

Het hele interview met Quincy Promes is te lezen in het nieuwe magazine van Helden, die nu in de winkel ligt. Ook via Blendle: klik hier.

Delen: