Word abonnee

Uit helden

Makaay: ‘Ottmar Hitzfeld was echt een toptrainer’

door: Frits Barend
8 augustus 2015

Roy Makaay scoorde altijd en overal en legt nu bij Feyenoord de kunst van het scoren uit. Helden ging langs bij de oud-spits (40) en zijn vrouw Joyce.

Roy Makaay is een van die vele Nederlandse topspitsen die Europa veroverde. Met Deportivo La Coruña won hij in 2000 voor de grootmachten Real Madrid en Barcelona de Spaanse titel. In 2003 pakte hij de Gouden Schoen als topscorer van Europa en vertrok kort daarna voor 19 miljoen euro naar Bayern München. In Duitsland won hij elk jaar een titel en ieder seizoen was hij er clubtopscorer. Zijn laatste jaren bij Feyenoord eindigden echter in een deceptie en ook het huwelijk met het Nederlands elftal doet geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. Barbara en Frits Barend spreken ‘oude held’ Roy en zijn vrouw Joyce aan de oevers van de Maas.

Je wordt nog geregeld uitgenodigd om te spelen met oud-Bayern.
“Ja, we hebben een keer in Bernabeu tegen Real Madrid gespeeld en dit jaar op Old Trafford tegen Manchester United en bij de presentatie van het nieuwe seizoen was ik uitgenodigd voor een wedstrijd tussen oud-Bayern en oud-Inter. Speelde ik tegen Giuseppe Bergomi. Als ik in München ben, spreek ik altijd even af met Bastian Schweinsteiger. Toen ik bij Bayern kwam, was hij net achttien. Onze zoon had net het nieuwe Bayern-shirt met zijn naam erop. Ik stuurde daarna een app met een foto van Dani in dat shirt. Een paar dagen later ging hij naar Manchester United. Stuurde ik hem een app met zo'n knipoog-symbool. Kreeg ik binnen twee uur een app terug dat hij het nieuwe shirt zou regelen. Dat is Schweinie, echt een prima gozer.” 

'Nou, we kwamen geen meter vooruit, zoveel mensen waren er op straat'

Kun je een hoogtepunt noemen in jouw carrière?
“Moeilijk, maar ik denk toch het kampioenschap van Spanje met Deportivo La Coruña, hun enige titel in de clubgeschiedenis. Daar zat zoveel dramatiek in na dat verloren kampioenschap op de laatste dag van de competitie in 1994 toen Miroslav Djukic in blessuretijd tegen Valencia een penalty miste en Barcelona alsnog kampioen werd. Ik heb mensen zelden zo blij gezien als toen wij kampioen werden. Diezelfde avond nog hadden we een rondrit door de stad. Nou, we kwamen geen meter vooruit, zoveel mensen waren er op straat.”

'We werden helemaal zoek gespeeld, maar ik werd de laatste vijf minuten massaal toegezongen'

“Je won als speler van Deportivo ook nog de Gouden Schoen als Europees topscorer met 29 doelpunten. Ben je heilig in La Coruña?
“Acht jaar later speelde ik met Feyenoord voor de UEFA Cup in La Coruña. We werden helemaal zoek gespeeld, maar ik werd de laatste vijf minuten massaal toegezongen, alsof ik nog voor hen speelde. Ik wist niet zo goed waar ik moest kijken, het eerbetoon hield niet op. Het was het enige hoogtepunt van die wedstrijd. De spelers wisten ook niet wat ze overkwam die laatste vijf minuten. Gio zei na afloop tegen me: 'Roy, kom op, je gaat het Spaanse publiek bedanken.' Dat waren wel bijzondere momenten.”

'Bij NEC vonden ze me niet goed genoeg'

Welke trainers hebben veel invloed op je gehad?
“Allereerst Frans Thijssen. Hij speelde in het eerste van Vitesse en trainde ons, de jeugd. Wat je hem op zondag in de wedstrijd zag doen, leerde hij ons door de week. Hij was zo technisch. Toen ik in de B1 zat, was de hoofdtrainer van Vitesse ook de trainer van de B op de zaterdagochtend. Dat was destijds Bert Jacobs, zo'n bijzondere man. Na de training mochten we op zijn kosten altijd een flesje drinken halen. Toen ik veertien was, heeft hij me naar Vitesse gehaald, nadat hij me een keer zelf had zien spelen. NEC was ook naar me komen kijken, maar die vonden me niet goed genoeg. Herbert Neumann heeft me laten debuteren bij Vitesse. Ottmar Hitzfeld bij Bayern was echt een toptrainer; menselijk, maar ook hard als het moest. En in dat ene jaar dat ik hem meemaakte bij Feyenoord vond ik Bert van Marwijk ook echt een goede trainer, hij was heel duidelijk.”

Het hele interview met Roy Makaay is te lezen in de Helden die nu in de winkels ligt. Ook kun je het magazine online bestellen en het hele interview lezen via Blendle

Delen: