Word abonnee

Uit helden

Makaay: ‘Van Gaal zei: ‘Niemand zegt Ajax af’’

door: Frits Barend
1 augustus 2015

Roy Makaay scoorde altijd en overal en legt nu bij Feyenoord de kunst van het scoren uit. Helden ging langs bij de oud-spits (40) en zijn vrouw Joyce.

Roy Makaay is een van die vele Nederlandse topspitsen die Europa veroverde. Met Deportivo La Coruña won hij in 2000 voor de grootmachten Real Madrid en Barcelona de Spaanse titel. In 2003 pakte hij de Gouden Schoen als topscorer van Europa en vertrok kort daarna voor 19 miljoen euro naar Bayern München. In Duitsland won hij elk jaar een titel en ieder seizoen was hij er clubtopscorer. Zijn laatste jaren bij Feyenoord eindigden echter in een deceptie en ook het huwelijk met het Nederlands elftal doet geen recht aan zijn indrukwekkende carrière. Barbara en Frits Barend spreken ‘oude held’ Roy en zijn vrouw Joyce aan de oevers van de Maas.

Hoe komt het dat je maar 43 interlands hebt gespeeld en mede daardoor in Nederland nauwelijks de erkenning hebt gekregen die je toekomt?
“Eigenlijk geen idee. Ik maakte puur toevallig in 1996 als 21-jarige mijn debuut in het Nederlands elftal, uit tegen Wales. Toen speelde Jong Oranje vaak nog een dag voor het grote Oranje. Ik zat op mijn kamer, werd er gebeld of ik even naar beneden wilde komen. Daar stond bondscoach Guus Hiddink. Dennis Bergkamp was geblesseerd en ik moest bij het Nederlands elftal op de bank zitten. Vlak voor rust zei Johan Neeskens die toen assistent was: ‘Houd je warm want je moet erin.’ Jordi Cruijff werd in de rust gewisseld, we stonden met 0-1 achter. Uiteindelijk wonnen we met 3-1.”

'Van Gaal wilde me voor alle drie de aanvallende posities halen' 

Maar je ging niet mee naar het WK van 1998 in Frankrijk, waar Nederland de halve finales haalde?
“Nee, ik speelde al wel in de Primera Division, bij Tenerife. Dat zegt toch iets. Wie weet als ik in 1995 voor Ajax had gekozen? Ik werd die zomer gebeld door Louis van Gaal dat hij bij me thuis wilde komen om te praten over Ajax. Hij wilde me leren kennen en vertelde waarom hij me wilde. Na zijn bezoek moest ik hem trouwens nog uitleggen hoe hij daarna naar Chris van der Weerden moest rijden, want die wilde hij ook hebben. We hebben een heel goed gesprek gehad, maar Ajax had toen Finidi George, Patrick Kluivert, Marc Overmars, en ook nog Nwankwo Kanu. En die ploeg had net de Champions League gewonnen. Van Gaal wilde me overigens voor alle drie de aanvallende posities halen. Toch heb ik een week later afgebeld, tegen het advies van iedereen in. Ik was net basisspeler bij Vitesse, wilde zeker spelen en niet het risico van de bank nemen. Van Gaal was erg teleurgesteld. ‘Niemand zegt Ajax af en die kans krijg je misschien nooit meer,’ zei hij. Van der Weerden wees zijn aanbod trouwens ook af, hij ging naar PSV. In 2003 heeft Van Gaal me geprobeerd naar Barcelona te halen, tijdens dat voetvolleytoernooi op Aruba. Barcelona, Valencia en Bayern München wilden me hebben. Van Gaal zei toen trouwens dat hij Bayern ook een schitterende club vond en hij wees me toen op de grootsheid van München. Uiteindelijk koos Barcelona voor een Catalaan, ik geloof Dani van Mallorca. Ze wilden niet nog een Nederlander en twee maanden later ging ik naar Bayern.”

Wie was eigenlijk jouw Held?
“Marco van Basten, ik vond hem een geweldige spits. Dat ik later, toen hij bondscoach werd, met hem botste, doet daar niets aan af. Op de een of andere manier had hij moeite met jongens als Van Nistelrooy, Mark van Bommel en mij.”

Het hele interview met Roy Makaay is te lezen in de Helden die nu in de winkels ligt. Ook kun je het magazine online bestellen en het hele interview is lezen via Blendle

Delen: