Word abonnee

Uit helden

Marcel Hirscher: Alpenkoning met Haagse flair

door: Redactie Helden
16 november 2016

De beste alpineskiër ter wereld is half Nederlands. Vanaf deze maand gaat Marcel Hirscher, zoon van een Oostenrijkse vader en een Haagse moeder, op jacht naar zijn zesde opeenvolgende eindzege in de wereldbeker. Op bezoek bij een Oostenrijkse superster met een gezonde portie Hollandse zelfverzekerdheid. “Ik trok altijd een Oranjeshirt aan als het Nederlands elftal speelde.”

Door Eric Willemsen

Rij je Annaberg in het Salzburgerland binnen, dan kan je niet ontgaan wie de voornaamste inwoner van het bergdorpje is. Nog vóór de officiële plaatsnaamaanduiding passeer je een levensgroot bord met de tekst: ‘Annaberg-Lungötz gratuliert Marcel zu seinem ‘high five’.’ Daarnaast een foto van Hirscher met vijf kristallen wereldbollen, de trofee voor een wereldbekerkampioen in het alpineskiën.

Zijn hele leven al woont de 27-jarige Hirscher in dit 2300 inwoners tellende dorpje. Met zijn dubbele nationaliteit is hij op papier evenveel Oostenrijker als Nederlander. Maar tweetaligheid is niet zijn sterkste punt, daarvoor gebruikt hij het Nederlands te weinig. Het is ook niet bepaald de voertaal in het wereldje waarin Hirscher verkeert. In het alpineskiën spreek je Duits of Engels. Zelfs Noorse toppers als Aksel Lund Svindal of Kjetil Jansrud spreken vloeiend Duits. Hij kan het natuurlijk wel, Nederlands. Met een beetje Duits accent en een vleugje Haagse tongval. Maar interviews geeft hij liever in het Duits, omdat hij zich dan beter kan uitdrukken.

Volg jij het nieuws uit Nederland?
“Eerlijk? Bijna niet.”

Weet je wie er de minister-president is?
“Nee.”

En hoeveel inwoners Nederland heeft?
“Dat moet ik schatten. Achttien miljoen?”

Weet je dan welke voetbalclub kampioen van Nederland is?
“Nee, ik ben ook niet zo erg in voetbal geïnteresseerd. Maar als Nederland aan het WK of EK meedoet, vind ik dat altijd wel geweldig. Dan voel ik een zekere verbondenheid, dan wil ik erbij horen. In mijn jeugd trok ik altijd een Oranjeshirt aan als Nederland speelde.”

Het complete verhaal met Marcel Hirscher is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: