Word abonnee

Uit helden

Max: ‘Gewoon mezelf zijn, dat is genoeg’

door: Redactie Helden
17 maart 2016

Max Verstappen maakte vorige week de overstap van Toro Rosso naar Red Bull Racing. Na een geweldige kwalificatie start de achttienjarige Nederlander zondag vanaf plek vier. Begin dit jaar stond Max op de cover van Helden.

Door: Gerard den Elt

Max heeft zich als zeventienjarige coureur snel kunnen aanpassen aan het hoge niveau van tegenstrevers als Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Fernando Alonso. Max: “Ik had natuurlijk een goede leerschool. Mijn vader was Formule 1-coureur, je ziet en merkt wat voor enorme impact dat heeft. Het wereldje was niet vreemd voor me. Of ik druk heb gevoeld? Nee! Gewoon mezelf zijn, dat is genoeg. Ik ben altijd kalm en ontspannen.”

Hij maakt duidelijk dat daarachter geen geheim schuilgaat. “Ik ben zo geboren, ben erg rustig met alle dingen.”

'Het is nooit goed genoeg, je moet je altijd willen verbeteren. Dat is mijn motto'

Zijn jonge leeftijd is voor Max nooit een issue geweest bij zijn overstap naar de Formule 1, benadrukt hij. “Je moet in jezelf geloven. Ik ben blij hoe mijn debuutjaar in de Formule 1 is verlopen. Ik heb de fysieke aanpassing goed doorstaan door veel te trainen. Het is nooit goed genoeg, je moet je altijd willen verbeteren. Dat is mijn motto.”

Hoe komt hij zo naturel over?
Jos: “Ik weet niet waarom. Hij zat als kind geregeld bij mijn interviews. Max zag hoe ik met jullie omging.”

Met zelfspot: “Ha, ik weet niet of dat positief is. Maar hij heeft in elk geval wel dingen geleerd. Op dat terrein heb ik hem altijd zijn gang laten gaan. Ik vond het vroeger nooit zo fijn als mijn vader bij mijn interviews stond. Daarom zit ik nooit bij interviews met Max.”

Hoe ga je om met alle media-aandacht?
“Tja, we hebben het druk, moeten het afremmen. Zo wilde Ivo Niehe mee naar de uitreiking van de FIA-prijzen. Max wilde dat niet, de hele dag gevolgd worden door een cameraploeg. Daar voel ik mezelf ook niet comfortabel bij. Dus dat hebben we niet gedaan. Zo houden we het een beetje exclusief.”

Jos: 'Mensen die Max willen spreken, moeten er ook een beetje moeite voor doen'

Max verkeert toch inmiddels ook in de situatie dat hij zelf zijn mediamomenten kan kiezen?
“Ja, dat vind ik ook. Mensen die Max willen spreken, moeten er ook een beetje moeite voor doen.”

Zoals de Japanse verslaggeefster Sachiko Aoki, die na afloop van haar gesprek met Max de redactie per mobieltje kon melden dat haar missie naar Maasbracht was geslaagd. De lezers van de Yomiuri Shimbun kennen intussen ook de andere kant van Max.

Het hele interview met Max Verstappen is te lezen via Blendle: klik hier.

Delen: