Word abonnee

Uit helden

Nyck de Vries: Max Verstappen achterna

door: Redactie Helden
26 oktober 2016

Nyck de Vries (21) is dichtbij een stoeltje in de Formule 1 omdat McLaren hem ziet als potentiële opvolger van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. Nog één stapje en dan kan hij het opnemen tegen z’n vriend Max Verstappen. “Het zou prachtig zijn als we over een paar jaar samen in de Formule 1 zitten.

Door Jaap Stalenburg

Nyck de Vries kan in Sneek nog zonder hijgerige fans en bodyguards over straat. In Friesland zijn de sporthelden schaatser Sven Kramer, olympisch zeilster Marit Bouwmeester, turner Epke Zonderland en als de stand op de ranglijst het toelaat de voetballers van Heerenveen en Cambuur. De spectaculaire zege van Nyck in de GP3-klasse, op het befaamde circuit van het Italiaanse Monza in het voorprogramma van de Formule 1 een week eerder, is in zijn provincie minder groot nieuws dan de zege van Heerenveen op, pakweg, Roda JC.

Nyck vindt het allemaal prima. Zijn route richting Formule 1 mag wat hem betreft in alle stilte verlopen. Zijn eerste overwinning in de GP3 is weer een belangrijke stap, maar om in een McLaren te komen is er nog een lange weg vol politiek en bloed, zweet en tranen te gaan. De waterscooter en zijn Friese vrienden, daar draait het wat hem betreft écht om op deze warme nazomerzondag. Geen jetset en glamour rond de 21-jarige coureur.

'Dan komt er straks gewoon een plek vrij. Daar ben ik van overtuigd'

Nyck gelooft heilig in het slagen van zijn missie. “De Belg Stoffel Vandoorne, die vóór mij in het opleidingsprogramma van McLaren zat, gaat volgend jaar debuteren in de Formule 1. Als opvolger van Jens Button. Op die manier ontstaat er ruimte en ben ik in principe de eerstvolgende die kans zou maken op een stoeltje. Ik weet eigenlijk wel zeker dat McLaren niet op zoek zal gaan naar een nieuwe kandidaat, maar dat ze zich min of meer zullen focussen op mij. Het is aan mij om te blijven presteren en aan de verwachtingen te voldoen. Dan komt er straks gewoon een plek vrij. Daar ben ik van overtuigd.” 

Het complete verhaal met Nyck de Vries is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: