Word abonnee

Uit helden

Max Verstappen: ‘Soms was papa wel hard’

door: Redactie Helden
1 april 2015

Hij is de jongste coureur ooit in de Formule 1 die punten heeft gepakt. De 17-jarige Max Verstappen werd knap zevende in Maleisië en werd door de bezoekers van Helden Online gekozen als Held van de Week, voor Niki Terpstra en Wesley Sneijder.

Max Verstappen kwalificeerde zich als zesde met zijn Toro Rosso en tijdens de race bleef hij rustig, finishte knap als zevende in zijn tweede Grand Prix in de Formule 1, voor zijn Spaanse teamgenoot. Iedereen was lyrisch over de jonge Nederlander. Niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst. Nederland heeft er een exportproduct bij. Helden Magazine sprak Max en zijn trotse vader en mentor Jos Verstappen uitgebreid voor het nummer dat nu in de winkels ligt.

Het is te gemakkelijk om te stellen dat alleen goede genen Max Verstappen verbluffend snel in de Formule 1 hebben geholpen. Natuurlijk, zowel vader Jos als zijn Vlaamse moeder Sophie Kumpen hebben hun sporen in de auto- en kartsport ruimschoots verdiend. 

Jos reed 107 Grands Prix in de Formule 1, verzamelde zeventien WK-punten volgens de oude telling en behaalde in 1994 twee podiumplaatsen met Benetton. Moeder Sophie was een begenadigd kartster, die latere Formule 1-coureurs als Jarno Trulli en Giancarlo Fisichella in de kart voor wist te blijven.

'Het blijft uitzonderlijk dat Max zónder geld en met nauwelijks autosportervaring in de Formule 1 terecht is gekomen'

“Maar vergeet niet dat Max een hogeschoolopleiding in de autosport heeft gehad,” tekent Jos onmiddellijk aan. Hij kent alle would-be coureurs die met kapitale sponsors of welgestelde ouders proberen door te dringen tot de Formule 1. Goede coureurs vaak, maar niks speciaals. “Talent is gelukkig niet te koop,” constateert Jos droogjes. “Het blijft uitzonderlijk dat Max zónder geld en met nauwelijks autosportervaring in de Formule 1 terecht is gekomen. Dat bewijst de stelling dat racetalent echt nog wel wordt herkend.”

'We pushten elkaar, waren elkaar zeker niet aan het tegenwerken'

Jarenlang gingen vader en zoon met de karts de Europese circuits af. Jos was de coach, de mentor. Hij wees Max op zijn foutjes. Jos erkent dat hij heeft moeten schipperen tussen zijn rol als liefdevolle vader en strenge leermeester. Het ging er weleens hard aan toe, beaamt hij. “Ja, soms was papa wel hard,” bevestigt Max. “Maar dat moet soms ook. We pushten elkaar, waren elkaar zeker niet aan het tegenwerken. Je hebt hard en hard, er zijn twee varianten. En mijn vader heeft de positieve versie gebruikt.”

Max was zes jaar toen Jos in 2003 in een Minardi Cosworth tijdens de Grand Prix van Japan als vijftiende zijn loopbaan in de Formule 1 beëindigde. Max: “Ik kan me alleen herinneren dat ik bij de races was, het racen zelf heb ik niet op mijn netvlies. Het enige dat ik van races gezien heb, zijn beelden op YouTube. Wat mij opviel? Ja, het gezicht van mijn jonge vader, haha.”

Wat hij ook ontdekte, was diens rijstijl. “Die is niet zoals die van mij. Papa is wat ruwer, wat agressiever. Mijn moeder reed rustiger, ik weer wat agressiever dan zij, dus ik zit keurig tussen mijn vader en moeder in.”

Een echt compromis tussen vader en moeder dus?
“Neuh, ik heb mijn eigen rijstijl. Iedereen rijdt altijd toch weer net wat anders. Dat ontwikkelt zich vanzelf.”

Heb je beelden van je moeder teruggezien?
“Ja! Ik vond het vet om dat terug te zien. Stoer, ja. Dat je eigen moeder daar zo rijdt. Zoals ze won bij de Trofeo Margutti van Trulli en Fisichella. Dat was een heel goede prestatie. Mooi dat mijn moeder toen heeft gewonnen, zeker als je haar nu terugziet als moeder van twee kinderen. Grappig.”

Is ze betrokken bij jouw loopbaan?
“Ze volgt het, maar op afstand. Ze neemt geen beslissingen over mijn loopbaan, dat doen papa en Raymond. Ze vraagt wel veel dingen over het racen. Ze snapt het, ze weet wat een coureur doormaakt. De meeste zoons hebben het daar niet over met hun moeder, hè. Wij wel. Of ik bezorgdheid merk? Mwah, een beetje. Aan de andere kant weet ze dat ik wel uitkijk. Ik denk dat iedere moeder wel bezorgd is.”

Delen: