Word abonnee

Uit helden

Mike Obiku: cultheld van Feyenoord

door: Redactie Helden
3 maart 2016

Een one-game-fly, zo kun je Mike Obiku het best typeren. Oké, de Nigeriaanse spits houdt het liefst vier seizoenen vol in Rotterdam-Zuid en pikt menig doelpuntje mee, maar zijn eeuwige roem vergaart hij in slechts één duel: op 8 maart 1995 in een immer beladen (beker)duel met aartsvijand Ajax. De golden goal waarmee hij de wedstrijd beslist, maakt hem onsterfelijk, zeker bij het immer kritische Legioen.

Op die ene avond in het voorjaar van 1995 gaan alle remmen los en wordt Obiku’s finest moment geboren. Op 8 maart is Feyenoord aan Ajax gekoppeld in de kwartfinale van de KNVB beker. Het Ajax van Louis van Gaal is onaantastbaar in die periode. Het wint alles wat er te winnen valt, ongeslagen voert het de ranglijst in de eredivisie aan en de Amsterdammers zijn hard op weg om furore te maken in de Champions League. Een maand eerder had Ajax in competitieverband de Rotterdammers nog op een 4-1-nederlaag getrakteerd in dezelfde omgeving. Kortom: het lijkt Ajax een leuk idee om dat kunstje te herhalen.

'Die ene goal vergeten ze in Rotterdam nooit meer'

Maar tot ieders verbazing staat er na negentig minuten 1-1 op het scorebord van het Olympisch Stadion. Mike Obiku wordt ingebracht voor de statische spits Jószef Kiprich. Het opportunisme van de supersub betaalt zich al na vier minuten in de verlenging uit. Een verre trap van Peter Bosz zorgt voor verwarring bij Frank de Boer en Frank Rijkaard die half tegen elkaar opbotsen en de bal uit het oog verliezen. Die komt met enig fortuin precies in de voeten van Obiku terecht die zonder na te denken recht op het doel van Edwin van der Sar afspurt. Enkel Danny Blind staat nog in de weg, maar dat obstakel omzeilt de spits met een slim lobje waarna ook de laatste hobbel wordt genomen. Obiku schiet Feyenoord in de halve finale, vanwege de sudden death-regel hoeft er niet meer te worden afgetrapt. Zijn goal is van goud en dat wil hij weten ook. Het liefst zou hij overnacht hebben in de hekken van het Olympisch Stadion. De volgende dag wordt de matchwinnaar op de schouders van de supporters het trainingsveld opgedragen.

Toch leidt die wonderbaarlijke goal geen nieuwe bloeiperiode in voor de spits die in september 1996 de wijk neemt naar Japan, in één klap de vergetelheid in. Maar die ene goal vergeten ze in Rotterdam nooit meer. 

Het hele verhaal van Obiku kun je lezen in de nieuwe Helden. Ook via Blendle, klik hier.

Delen: