Word abonnee

Uit helden

Mol: ‘Max wordt sowieso wereldkampioen’

door: Victoria Koblenko
9 maart 2017

Hij is al 26 jaar De Stem van de Formule 1 en won de Theo Koomen Award 2016 voor
 zijn commentaar tijdens de gewonnen GP van Max Verstappen, met de beroemde zin 'Yo hey! Yo ho! Yo fucking hell, wat bizar!' Maar Olav Mol schreef ook nog drie boeken over zíjn sport. Victoria Koblenko wachtte tot Olav uit Spanje kwam overvliegen voor z'n boekentour en huurde een sexy Mustang.

Max
Hoe zie je de toekomst van de sport? Zijn er cruciale veranderingen over een decennium?
“Het is maar goed dat ik daar niet over ga. Ik heb geen glazen bol, ben niet zo zweverig. Sterker nog, ik roep altijd dat er geen toekomst is. Maar als ik een gokje mag wagen, dan denk ik dat de sponsors tegen die tijd uit de energie, data en commerciële ruimtevaart komen.”

'Hij moet niet een Olav Molletje gaan doen'

Op dit moment is er nog geen opvolger voor jou te vinden. Of melden ze zich nu allemaal bij jou voor bijles?
“Ik krijg inderdaad soms mailtjes met de vraag hoe je Formule 1-commentator wordt. Tja, daar is geen school voor of zo. Maar ik heb wel een plan als we een nieuwe commentator gaan inschuiven, want dat gaat er natuurlijk ooit wel van komen. Dat voel ik ook wel.”

Hoe ziet dat plan eruit?
“In de GP3 en GP2 heb je races die wat langzamer gaan. Perfect zou zijn als we iemand hebben die die wedstrijden live zou willen verslaan voor Ziggo. Wie het ook gaat zijn, hij moet wel een eigen stijl hebben. Hij moet niet een Olav Molletje gaan doen. We hebben weleens van die wedstrijdjes gehouden op evenementen, gevraagd wie een stukje commentaar wilde doen, maar dan zie je vijfjarige jongetjes allemaal 'Ssssodeknetters' roepen. Dat gaat natuurlijk niet werken.”

'Dat is het mooie van racen: to finish first, you first have to finish'

Waar word jij na 26 jaar Formule 1 nog door verrast, behalve de prestatie van Max Verstappen?
“Overwinningen van nieuwe coureurs. Je eerste overwinning halen, individueel of met een team, blijft bijzonder aangrijpend. Dat geeft aan dat de sport beweegt, verandert. Als oude winnaars blijven winnen, dan lijkt het alsof ze zich de sport hebben toegeëigend.”

Wat is de status van Max over tien jaar?
“Max is dan sowieso wereldkampioen. Dat zit er gewoon in. Alle voortekenen zijn er. We weten alleen niet hoe vaak hij het dan is geworden: twee, drie keer of vaker. Dat weten we pas als hij bij de finish is. Dat is het mooie van racen: to finish first, you first have to finish.”

Het complete verhaal met Olav Mol en Victoria Koblenko is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: