Word abonnee

Uit helden

‘Twee keer goud is het doel’

door: Redactie Helden
7 september 2016

Marlou van Rhijn (24) gaat op de Paralympische Spelen van 2016 voor twee keer goud. Een gesprek met de sprintster over wereldrecords, familie en mooie benen. 'Ik ben te ijdel om op van die lelijke stokjes rond te lopen.'

Road to Rio
“Ik ben in de zomer van 2014 overgestapt naar een nieuwe coach, Purcy Marte. Er moest een volgende stap gemaakt worden. Ik zocht een nieuwe manier van sport bedrijven, dat doe ik nu door mezelf nog meer toe te leggen op de sprint. Ik wil gewoon progressie blijven boeken en daarom koos ik voor een sprintcoach en een sprintteam. Natuurlijk, ik heb nog steeds het wereldrecord op de 400 meter in handen en die wil ik echt niet kwijt. Maar de focus ligt voorlopig vol op de 100 en de 200 meter. Alles wat ik nu doe, gebeurt dus volledig vanuit een sprintoptiek.

'Hoewel ik bleef winnen, kreeg ik het gevoel dat ik stilstond'

Na de Spelen van Londen had ik een behoorlijke voorsprong op de concurrentie, vooral op de 200 meter. Hoewel ik bleef winnen, kreeg ik het gevoel dat ik stilstond. Mijn concurrenten gingen steeds harder lopen, terwijl ik in 2014 geen persoonlijk record liep. Ik was er ook van overtuigd dat er nog veel meer inzat. Eigenlijk beoefen ik nog maar relatief kort deze sport en moet dus nog sneller kunnen. De keuze voor mijn nieuwe coach pakte dit jaar al goed uit. Mijn wereldtitels in Doha werden opgeluisterd met een nieuw wereldrecord van 12,80 op de 100 meter en 25,64 op de 200 meter. 

'Natuurlijk is twee keer goud het doel in Rio'

Ook mentaal had ik een nieuwe uitdaging nodig. Ik ben te lang in de roes van Londen blijven hangen. Dat was zo’n groot en mooi hoogtepunt, dat wilde ik niet loslaten. Ik begon me zelfs af te vragen hoe Rio dat ooit zou kunnen overtreffen. Dat is niet goed voor de motivatie en werd best een mentale brug waar ik overheen moest zien te komen. Daar kwam bij dat ik in Londen nog het jonge talent was dat lekker onbevangen aan de start kon staan. Tegenwoordig behoor ik tot de gevestigde orde en jaagt de rest op mij. Onbewust was ik van 'willen winnen' naar 'niet willen verliezen' gegaan. Purcy heeft me doen inzien dat ik hardlopen nog steeds heel erg leuk vind. Het WK van 2015 was heel belangrijk. Ik wilde voor het eerst echt weer winnen en dat lukte. Die lijn trek ik nu door naar Rio. Natuurlijk is twee keer goud het doel in Rio. Op de 200 meter wil ik mijn titel uit Londen verdedigen en ik ben de snelste ooit over 100 meter.”

Delen: