Word abonnee

Uit helden

Anna van der Breggen: ‘Nee, ik ben niet veranderd’

door: Redactie Helden
23 november 2016

Wielrenster Anna van der Breggen kwam met een gouden en bronzen medaille terug van de Spelen en was daarmee de succesvolste Nederlandse olympiër in Rio. We legden haar uitspraken voor. “Sommige mensen zeggen dat ik goud heb gewonnen dankzij de val van Annemiek, maar ik zie dat niet zo.” 

Tekst Marlies van Cleeff en Lisa Hissink

‘We doen het voor Annemiek’
Emma Johansson tijdens de olympische wegwedstrijd, na de val van Annemiek van Vleuten

Anna van der Breggen: “Dat moment weet ik nog goed. Niemand van ons had Annemiek zien vallen, omdat ze voorop fietste. Het zag er ernstig uit, ze lag in een vreemde houding. Na het passeren van Annemiek liep het parcours naar beneden. We fietsten nog wel, maar echt hard ging het niet meer. Toen kwam Emma en zij zei: 'Kom op Anna, we doen het voor Annemiek.' Toen kwam het besef dat we nog steeds in een wedstrijd zaten. We konden niets voor Annemiek doen op dat moment. Toen dacht ik: het zijn de Spelen en ik ben nu de eerste Nederlander in koers. Ik móét achter Mara Abbott, die toen eerste lag, aan. Toen ik over de streep kwam als olympisch kampioene dacht ik meteen: hoe is het met Annemiek? Gelukkig vertelde onze verzorger Ruud me meteen dat ze oké was, dat ze bewoog en bij bewustzijn was. Dat was een grote opluchting. Daarna kwam pas het besef dat ik olympisch goud had.”

'Voor Annemiek was het ook de belangrijkste wedstrijd van haar haar leven. Ik merk dat ze het niet leuk vindt om erover te praten'

“Sommige mensen zeggen dat ik goud heb gewonnen dankzij de val van Annemiek, maar ik zie dat niet zo. Zulke dingen horen nou eenmaal bij het wielrennen, je moet tot de streep. Ik heb me er nooit schuldig over gevoeld. Maar dat maakt het verhaal voor Annemiek niet minder klote. De volgende dag heb ik haar een spraakberichtje gestuurd. Luisteren was op dat moment makkelijker dan lezen voor Annemiek. Voor haar was het ook de belangrijkste wedstrijd van haar haar leven. Ik merk dat ze het niet leuk vindt om erover te praten. Ik vind het niet lastig, maar ik kan het me van haar goed voorstellen.”

Het complete verhaal met Anna van der Breggen is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: