Word abonnee

Uit helden

Nijhuis: ‘Ik ben wel iemand van de geintjes’

door: Luuc Renema
25 november 2015

Bas Nijhuis fluit woensdagavond het Champions League-duel tussen Shakhtar Donetsk en Real Madrid. Voor de arbiter is dit zijn elfde wedstrijd in de Champions League. Wij spraken hem onlangs in het laatste nummer.

“Wij zijn net voetballers, gaan ook voor het hoogst haalbare,” zegt Bas Nijhuis. Afgelopen zomer promoveerde hij naar de elitegroep van UEFA-scheidsrechters, waar ook Björn Kuipers deel van uitmaakt. Kort gezegd houdt het in dat hij nu in aanmerking komt om op een EK of WK te fluiten.

“Of het een droom was om in de elitegroep te komen? Nou, elke scheidsrechter zal zeggen dat hij op een WK, EK of in de Champions League wil fluiten. Maar ik had niet zoiets dat ik hoe dan ook bij die elitegroep wilde horen. Alles op zijn tijd. Eerst moest ik in Nederland presteren, de rest zou dan vanzelf wel komen.”

Typisch Bas. Buiten het veld is hij de nuchtere slagerszoon uit Enschede, maar zodra hij het veld betreedt, verandert Nijhuis in een excentrieke scheidsrechter. Iemand met uitstraling. “Dat wordt weleens gezegd, hè? Ze roepen in Zeist soms: 'We hebben er één van jou, maar we hoeven er absoluut niet nog één!'”

'Ik realiseerde me ook wel dat de KNVB daarvoor verantwoordelijk was'

Het is met hem nooit saai. “Ik ben degene in het korps die wel van een geintje houdt. Dat weten ze in Zeist ook wel.” Zo stond hij in het middelpunt van een klein relletje tijdens een trainingskamp van het scheidsrechterskorps in Turkije. “Een collega van ons ging de eerste avond vroeg naar bed. Had ik beneden een pasje opgehaald en ging ik met een karretje van de roomservice bij hem naar binnen. Gewoon als grapje bedoeld.”

“We zaten daar gezellig nog even, daarna gingen we slapen. De tweede avond deden we dat nog eens. De derde avond had hij zijn deur gebarricadeerd. Ging ik over het balkon. Daar kon je echt zo overheen stappen. Er werd zo’n hype van gemaakt.”

“Achteraf ging ik erover nadenken en realiseer ik me ook wel dat de KNVB op zo’n moment verantwoordelijk was. Als we een bedrijfsuitje hebben met de bakkerij en iemand haalt een streek uit wat fout kan aflopen, kan ik dat ook niet waarderen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kinderboerderij
Bas ging in Enschede naar school en voltooide de havo. “Daarna wist ik niet wat ik wilde. Ik was altijd gek op dieren, werkte lang op de kinderboerderij. Maar er was weinig betaald werk in die branche. Ik wist echt niet wat ik wilde. Mijn vader zei toen dat ik maar bij hem in de slagerij moest komen werken zolang ik niet wist wat ik wilde.”

'Heerlijk om op dat paard te zitten, dat doe ik wel zes keer per week'

Zo geschiedde het dat de achttienjarige Bas Nijhuis plotseling worsten stond te knopen in de zaak van zijn vader. “En ik ging naar de slagersvakopleiding. Dat was een vereiste van mijn vader. Eigenlijk was dat niet helemaal mijn ding, maar ik deed het toch. Ik heb die opleiding in drieënhalf jaar afgerond.”

Bas fluit nu op het allerhoogste niveau, maar veranderd is hij niet. Zijn liefde voor dieren is nog steeds groot. “Ik zit nog in het bestuur van de kinderboerderij waar ik vroeger werkte, ik heb thuis wat kippen en een haan. En ik heb een paard. Heerlijk om op dat paard te zitten, dat doe ik wel zes keer in de week. Dan zoek ik het buitengebied op en knal ik in m’n uppie door de weides. Echt super. Dat geeft zoveel ontspanning. Als ik terugkom van een lange reis is dat weer lekker back to basic.”

Het hele verhaal met Bas Nijhuis is hier op Blendle te lezen.

Delen: