Word abonnee

Uit helden

Reiziger: ‘Ik voelde me even het mannetje’

door: Redactie Helden
9 september 2015

Michael Reiziger (42) won twintig jaar geleden de Champions League met Ajax. Daarna speelde hij ook voor AC Milan en FC Barcelona en de rechtsback kwam 72 maal uit voor Oranje. Bij het Olympisch Stadion, daar waar het voor hem begon, haalde hij voor Helden 27 samen met Victoria Koblenko herinneringen op.

Door Victoria Koblenko

Je bent nu acht jaar gestopt. Heb je het zwaar gehad toen je stopte?
“Nee, maar het was wel raar. Belde ik collega’s en die zaten nog midden in de voorbereidingen. Het gevoel van moeten presteren had ik niet meer, die scherpte was weg. Maar ik had er vrede mee.”

Wanneer heb jij je een held gevoeld?
“Zo heb ik me nooit gevoeld. Ik wilde prijzen winnen, bij betere clubs spelen. Dat is redelijk gelukt. Maar een held? Als je midden in je carrière staat, kijk je zo niet naar jezelf. Ik dacht aan prijzen, wilde er meer winnen. Nee, ik heb me nooit een held gevoeld tijdens mijn loopbaan. Eerder toen ik gestopt was. Ik keek terug en kon wel erkennen dat ik wat heb neergezet.”

Met als ultiem hoogtepunt?
“De winst van de Champions League in 1995. Dat was echt een jongensdroom die uitkwam, het allerhoogste wat je kon bereiken. We vlogen ’s ochtends terug naar Amsterdam en vanuit de cockpit hoorden we dat heel het museumplein volliep. Het halve land stond langs de Amsterdamse grachten. Ik voelde me toen wel even stoer en het mannetje.”

'Als speler ben je van de mensen en dat laten ze me nog steeds voelen als ik er ben'

Hoe omschrijf je dat gevoel van heldendom?
“Nou, als ik nu nog in Barcelona kom, kan ik dat voelen. Als speler ben je van de mensen en dat laten ze me nog steeds voelen als ik er ben. Alsof je van hen bent, een soort gemeenschappelijk eigendom.”

Wat waren de moeilijke tijden in jouw loopbaan?
“Het was jammer dat we met het Nederlands elftal niet verder kwamen dan halve finales. We hadden een goed elftal en lieten goed voetbal zien.”

Wanneer in jouw loopbaan had je andere keuzes willen maken?
“Mijn overgang naar Middlesbrough was misschien niet het beste besluit. De Premier League is veel waard, Engeland ademde voetbal en dat is fantastisch. Het was ook een warme club met een waanzinnige trainingsaccommodatie, maar ik heb nooit kunnen aarden in Noord-Engeland. Overigens heeft de club nooit zo hoog gestaan als toen.”

'Hij is tactisch grandioos, kan je als speler individueel verbeteren'

Aan wie heb je het meest te danken in je loopbaan?
“Louis van Gaal heeft het meest bijgedragen. Hij is tactisch grandioos, kan je als speler individueel verbeteren.”

Hij heeft je omgeschoold van middenvelder tot verdediger.
“Onder hem heb ik me het meest ontwikkeld. Van Gaal coachte op persoonlijke kwaliteiten, paste daar trainingen op aan.”

Delen: