Word abonnee

Uit helden

Rensenbrink: ‘Ik heb ook die spierziekte’

door: Redactie Helden
27 juli 2015

Rob Rensenbrink is een van de beste aanvallers uit de Nederlandse voetbalhistorie. Hij bekent dat hij de spierziekte PSMA heeft, een afgeleide van ALS.

Door: Rob Willemse 

Ineens zegt Rob Rensenbrink, oud-speler voor onder andere Anderlecht en het Nederlands elftal, het: “Ik kan het nu wel vertellen …. Dat ik het ook heb: die spierziekte.” Na een korte stilte: “ALS, wat Fernando Ricksen ook heeft. Nou ja, ALS, het is een afgeleide: PSMA. En dat kán ALS worden … Drie jaar geleden op vakantie zei m’n vrouw ineens: ‘Wat tril je toch?’ Ik had een gevoel van kramp in m’n armen; ineens. Als ik met m’n arm schudde, verdween het weer.

Vorig jaar ben ik toch maar naar het AMC gegaan en na een onderzoek, met elektrische schokken over m’n hele lichaam, stelden ze daar vast: u hebt PSMA, een ALS-variant. Gelukkig is de situatie al drie jaar stabiel. Ik word elk half jaar gecontroleerd en voel me ook niet ziek. Maar het kan erger worden en er zijn nog geen medicijnen, al wordt er veel onderzoek gedaan. Zelf ben ik me er ook wat in gaan verdiepen. Een tiental oud-profs in Italië heeft het ook. Dan vraag je je toch af: waarom? Hebben we misschien te veel van onze spieren gevergd? Topsport is natuurlijk niet gezond: iedere keer weer over je grens heen gaan. Ach, ik wacht maar rustig af of en hoe het zich gaat ontwikkelen. Ongerust ben ik niet en ook niet bang. Maar toch is het vervelend als je zomaar begint te trillen. Zit je net te eten en dan … Nou ja, even schudden en dan verdwijnt het weer.”

Het hele verhaal met Rob Rensenbrink is te lezen in de nieuwste Helden, die nu in de winkels ligt en tevens is te bestellen via de website. Het interview is ook te lezen via Blendle.

Delen: