Word abonnee

Uit helden

Ode aan Johan Cruijff: John Rep

door: Redactie Helden
23 maart 2017

Johan Cruijff zou op 25 april zeventig jaar zijn geworden. John Rep staat stil bij de beste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis, die op 24 maart vorig jaar overleed. 

Tekst: Frits Barend & Jasper Boks

“Als ik aan Johan denk, dan zie ik meteen die spiedende blik tijdens het dribbelen voor me. Als hij oogcontact zocht, wist ik het al. Wegwezen, de diepte in. En hup, daar kwam de bal. Bijna altijd precies op maat.”

'Als Johan een bal verkeerd gaf, kreeg ik de schuld'

“Ik maakte in 1971 op m'n negentiende de overstap vanuit het tweede naar de A-selectie, die onder de net vertrokken Rinus Michels twee maanden eerder op Wembley de Europa Cup 1 had gewonnen. In die tijd kregen nieuwelingen een ervaren speler als menotr. Johan werd die van mij en was niet makkelijk voor me. Hij zat me constant achter de kloten, die handjes bleven maar wapperen als hij tegen me sprak. Als Johan een bal verkeerd gaf, kreeg ik de schuld, want dan had ik niet goed gelopen volgens mij. Johan wist het altijd beter. Ik heb Johan zelf nooit om raad gevraagd, die kreeg ik al genoeg als ik er niet om vroeg. Ik heb eens met hem op een kamer gezeten, bij een interland in en tegen Engeland. Had-ie bij wijze van spreken commentaar op de manier waarop ik m'n tanden poetste. Gek werd ik ervan.

Later begreep ik dat Johan zo fel op me was, omdat hij het juist in me zag zitten. Cruijff werd niet voor niets de meester genoemd en ik z'n beste leerling. De klik in het veld was er vanaf het eerste moment dat we samenspeelden. We voelden elkaar blindelings aan. Ik was een geweldige voetballer voor zijn kwaliteiten, was snel, behendig en scoorde makkelijker. Hij liep altijd te zoeken naar diepgaande spelers, zodat hij de bal met het buitenkantje van z'n rechtervoet kon geven. Ik ben als rechtsbuiten wat keren alleen vooor de keeper gezet.”

'Voetballen kon ik wel, maar hij heeft me mentaal harder gemaakt'

“Johan is heel erg bepalend en belangrijk geweest voor m’n carrière. Ik denk dat ik het ook wel zonder hem had gered, maar ik weet zeker dat het er allemaal heel anders uit had gezien. Vanuit het niets werd ik international en dat kwam natuurlijk voor een belangrijk deel door de wisselwerking die ik had met Johan. Hoewel ik me soms rot aan hem ergerde, heb ik ook heel veel van Johan geleerd. Voetballen kon ik wel, maar hij heeft me mentaal harder gemaakt. Ik zal nooit vergeten dat toen ik bij Bastia speelde een vriend tegen me zei na afloop van een wedstrijd: ‘Je lijkt Cruijff wel, je loopt de hele wedstrijd te wijzen.’”

De hele ode van John Rep aan Johan Cruijff is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: