Word abonnee

Uit helden

Rijkaard: ‘Nee, ik keer niet terug als trainer’

door: Redactie Helden
23 maart 2017

Frank Rijkaard behoort tot de stille sterren van zestig jaar betaald voetbal. Op zijn 54e is hij speler en trainer in ruste, al zijn tijd steekt hij tegenwoordig in zijn gezin. Speciaal voor Helden komt hij weer even uit de luwte om ons mee te nemen voor een trip down memory lane. 

Tekst: Frits en Barbara Barend

We spreken met Frank af in Amsterdam, de stad waar het voor hem allemaal begon. Voor het voetbal zwierf hij jarenlang de wereld rond. Als speler van Ajax, Sporting Lissabon en AC Milan en later als trainer van het Nederlands elftal, FC Barcelona en Galatasaray. Nu heeft hij de rust gevonden, in Amsterdam. In het voetbal heeft hij zich sinds januari 2013 niet meer laten zien. Het is tijd voor familie. 

'Ik vind mezelf geen echt authentieke trainer'

Zien we je echt nooit terug als trainer?
“Dan krijg je weer dat cliché. zeg nooit 'nooit', maar nee, ik keer niet terug als trainer. Ik heb het gedaan van 1998 tot vier jaar geleden en als ik heel eerlijk ben over mezelf, vind ik mezelf geen echt authentieke trainer. Ik heb dus zo'n zestien jaar iets gedaan wat niet direct bij me past. Wel heb ik het met ziel en zaligheid gedaan, heb hard gewerkt, was ook nooit te beroerd om wedstrijden te bekijken en videoanalyses te maken. Ik was slim genoeg om een staf om me heen te verzamelen waardoor ik ook echt wel een groep kon leiden, maar van mezelf ben ik geen echte trainer. Ik heb bij Barcelona heel veel gehad aan Henk ten Cate en Johan Neeskens. Zij vulden mij aan.”

Het is nu dus tijd voor zijn gezin. Hij heeft twee oudere kinderen van 31 en 24, en bij zijn huidige vrouw heeft hij twee kleintjes van zeven en drie. “Met alle kinderen heb ik contact. Mijn oudste dochter heeft heel lang bij me gewoond en gaat binnenkort op zichzelf wonen. Ik zie het vaderschap van de twee jonge kinderen als een tweede kans. Als je voetbalt, ben je veel van huis, soms vier dagen in de week. Dan staat je hoofd er niet naar en maak je het vaderschap veel minder bewust mee. Mijn jonge kinderen zijn ook van invloed op mijn besluit geen trainer meer te worden.” 

'Een dag gaat me nog steeds te snel voorbij'

Dus het gezin is de komende jaren jouw belemmering?
“Ja, hopelijk nog een jaar of vijftig! ik heb wat zakelijke activiteiten met een partner, waaronder een restaurant in Vleuten. Ik geniet nog elke dag van het leven en een dag gaat me nog steeds te snel voorbij.”

Het complete verhaal van Frank Rijkaard is te lezen in de nieuwe Helden die vanaf nu in de winkels ligt. Ook op Blendle

Delen: