Word abonnee

Uit helden

Ritsma: ‘Wüst stapt in mijn voetsporen’

door: Redactie Helden
2 augustus 2015

Ze waren de uithangborden van het Nederlandse schaatsen in de jaren negentig: Rintje Ritsma (45) en Falko Zandstra (43). Twee onbevangen Friese jongens die de rivaliteit op het ijs combineerden met een warme vriendschap naast de baan. Helden zocht de Oude Helden op.

Jullie waren precies twintig jaar geleden de grondleggers van het commerciële schaatsen in Nederland. Zijn jullie trots op wat jullie hebben neergezet?
Falko: “Vooral Rintje is natuurlijk dé grondlegger van het commerciële schaatsen. Samen met Patrick Wouters en Sanex. Ik heb dat geprobeerd te volgen, maar voor mij bleven de sportieve successen in die jaren uit. Voor Rintje juist niet. Ik vind het prachtig wat er daardoor nu allemaal mogelijk is voor schaatsers.”
Rintje: “Ik ben vooral blij dat er nog steeds bedrijven zijn die willen investeren in onze sport, dat er professionele ploegen zijn met begeleiding voor de atleten, en dat er met de NOS een partij is die de sport in de schijnwerpers zet.”

'Ik heb enorm veel bewonering voor wat Ireen Wüst aan het doen is'

Wat vind jij, als ervaringsdeskundige, trouwens van de keuze van Ireen Wüst om een eigen ploeg op te richten?
Rintje: “Ha, ze stapt een beetje in mijn voetsporen. Ik heb enorm veel bewondering voor wat zij aan het doen is.”
Falko: “Zeker!”
Rintje: “Gewoon lekker je eigen boontjes doppen. Ik vind het heel mooi dat er nog sporters zijn die zo’n avontuur durven aan te gaan. Ergens had ik gehoopt dat Sven Kramer hetzelfde zou doen.”
Falko: “Sven koos voor zekerheid, daar is veel voor te zeggen. Het ligt natuurlijk ook aan de contracten die hij wel en Ireen niet aangeboden kreeg.”
Rintje: “Overigens kijk ik graag naar Sven op de schaats. Een enorm talent die er als een echte prof helemaal voor leeft en bewuste keuzes maakt.”

Het hele interview met Rintje Ritsma en Falko Zandstra is te lezen in de nieuwe Helden, die nu in de winkels ligt en tevens is te bestellen via Tijdschrift.nl. Het interview is ook te lezen via Blendle.

Delen: