Word abonnee

Uit helden

Brouwer & Meeuwsen: de dag dat alles misging

door: Redactie Helden
2 juli 2016

Ze wisten van het WK 2013 dat alles mogelijk is. Dat jaar grepen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen bij hun debuut mondiaal beachvolleybalgoud. Twee jaar later waren de verwachtingen op het WK in eigen land vanzelfsprekend hoog. Meteen na de fabuleus verlopen poulefase eindigde hun toernooi in een deceptie van formaat. Het duo, al twee jaar stabiel verblijvend in de mondiale top vijf en medaillekandidaat voor Rio de Janeiro, blikt in de nieuwe Helden terug op de verrassende titel van 2013 en de kater van twee jaar later.

Door: Rob Willemse

Robert, over het WK in eigen land: “Dat we die wedstrijd niet lekker speelden, merkten we vrij snel.”

Alexander: “In plaats van vrijuit – zoals in de poule – speelden we zonder lef en verkrampt. Dat hadden we niet zien aankomen, maar daardoor is er tijdens de wedstrijd meer en meer spanning ingeslopen. En dat terwijl een van onze Braziliaanse tegenstanders heel matig speelde. We hadden moeten winnen en hebben ook niet van hun, maar van onszelf verloren. Op beelden die ik later heb teruggekeken, zag ik mezelf bewust aparte dingen doen om het gevoel in positieve zin te veranderen; heel geforceerd punten vieren bijvoorbeeld. Maar het heeft niet gewerkt.”

'Ik heb niet gejankt, maar had het ook moeilijk. Ik heb m'n koffer gepakt en heb me thuis opgesloten'

Robert: “Bij een gescoord punt voelden we ook eerder opluchting dan blijdschap. Ik speelde niet lekker en dat zag ik ook bij Alexander. Omdat je al zo met jezelf bezig bent, is er geen ruimte om de ander te helpen. Intussen werd ook het publiek steeds stiller en ging er dus steeds minder in geloven.”

Alexander: “Verliezen van een betere tegenstander, daar kan ik in principe nog wel mee leven. Voor ons gevoel hadden we ook dik verloren, al was het volgens de cijfers best close. Na afloop voelde ik alleen maar verdriet en pijn. Op mijn tanden bijtend is het me in het stadion gelukt om het droog te houden. Maar daarbuiten brak ik even.”

Robert: “Ik heb niet gejankt, maar had het ook moeilijk. Ik ben meteen naar m'n kamer gegaan, heb m'n koffer gepakt en heb me thuis opgesloten. Mijn vriendin weet dat ze me op zulke momenten met rust moet laten. Ik was gesloopt.”

Het volledige verhaal met Robert en Alexander is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook via Blendle.

Delen: