Word abonnee

Uit helden

Rutten: ‘Ik ben geen meeloper’

door: Redactie Helden
27 februari 2015

Fred Rutten volgde Ronald Koeman op als trainer van Feyenoord, maar wellicht dat hij het na één seizoen alweer voor gezien houdt. De Telegraaf brengt het nieuws dat de onderhandelingen zouden zijn afgeketst. In Helden Magazine sprak Rutten afgelopen zomer over zichzelf en zijn imago.

Door Remco Regterschot

Aimabel, sociaal bewogen, intelligent, humorvol, doortastend en bevlogen. Het zijn eigenschappen die spelers en trainers die met Fred Rutten hebben gewerkt, hem toedichten. Maar voor de camera's verandert hij vaak in een voorzichtige, licht mediaschuwe trainer, die niet altijd even duidelijk articuleert en zich bedient van clichés.

Rutten kent het beeld dat de buitenwacht over hem heeft en weet dat hij min of meer hetzelfde 'probleem' heeft als Louis van Gaal, die in de media ook een ander beeld oproept dan zijn naaste omgeving van hem zal schetsen. Waar Van Gaal de confrontatie zoekt, gaat Rutten die echter uit de weg.

“Klopt, ik ontwijk een beetje, wil graag vakinhoudelijk over voetbal praten, maar zelfs daarin weer niet te veel prijsgeven. Hoe dat kan, weet ik niet, de ene mens is de ander niet, denk ik. Men wil kennelijk graag ook een bepaald beeld bevestigd zien,” zegt de trainer die vorige zomer Ronald Koeman opvolgde bij Feyenoord tegen verslaggever Remco Regterschot.

'Ik ben iemand die het doet op zijn manier'

Rutten voelt geen behoefte dat beeld te weerleggen of aan te passen. “Ben je gek. Het gaat zoals het gaat, ik steek geen energie in iets wat ik niet kan veranderen en mensen gooien hun vooroordeel niet snel overboord.”

“Raar voorbeeld. Ik was een tijdje geleden in de bouwmarkt voor een paar stekkers of zo. Kom ik buiten, staat daar een stelletje, een echtpaar, geloof ik. De vrouw kijkt me aan en zegt plots: 'Zo, kakkerlak!' Dat is de wereld, jongen, denk je echt dat ik daar iets aan kan veranderen?”

De vele goedbedoelde adviezen die Rutten krijgt over omgang met de media, glijden dan ook vaak van hem af. “Ik kan geen rol spelen. Ik ben wie ik ben: geen meeloper. Iemand die het doet op zijn manier. En dat heeft mij als trainer een carrière opgeleverd waar ik trots op ben.”

“Technische aspecten interesseren me. Ik ben idolaat van voetbal, daarom steek ik veel energie in de ontwikkeling van het trainersvak zelf en in het team, de basis. Al het andere is bijzaak. En al wordt voetbal steeds meer opgeslokt door bijzaken: ik blijf mijn agenda zoveel mogelijk zelf bepalen, mijn spaarzame vrije tijd besteden aan iets waar ik gelukkig van word.”

'Het moet allemaal zo breed worden uitgemeten tegenwoordig, ik snap dat niet'

“Mijn twee dochters en mijn vrouw staan net zo in het leven, we doen er samen dus veel aan om werk en privé te scheiden. Dat is niet altijd even simpel, zeker niet als je in een land als Duitsland werkt waar de boulevardpers wil weten wie de vrouw van de trainer is en wie de kinderen zijn. Mijn gezin is zeer gesteld op privacy. Is ons goed recht, toch?”

Die instelling staat haaks op de narcistische manier van aandacht trekken die binnen de huidige generatie voetballers om zich heen grijpt als een cybervirus. “Het moet allemaal zo breed worden uitgemeten tegenwoordig, ik snap dat niet. Maar ik hoef ook niet zo nodig aandacht, kom geen aandacht tekort. Dus als ik ergens met mijn gezin ga eten, neem ik een positie in waar vreemden me niet snel zien.”

Lees hier het volledige interview.

Delen: