Word abonnee

Uit helden

Ruud Gullit

door: Frits Barend
9 mei 2014

Ruud Gullit was aanvoerder toen het Nederlands elftal zijn eerste en laatste hoofdprijs won, de Europese titel in 1988. Tegenover Frits Barend en Henk van Dorp spreekt hij zich in de nieuwste Helden Magazine uit over de kansen van Oranje op het WK en over Robin van Persie. 

Wat verwacht je van Nederland bij het WK in Brazilië?
“Ik weet het niet met Nederland, ik heb niet het gevoel dat we iets gaan betekenen. Ik hoop dat Louis van Gaal dat gevoel kan wegnemen. Als hij met deze groep ver komt, levert hij een wereldprestatie. Het is een heidens karwei.”

Is Robin van Persie de ideale spits voor Oranje?
“Van Persie lijkt wel een beetje op mij, in zoverre dat we geen echte spits zijn, maar er zijn ingerold. Ik maakte bij Haarlem ineens veel goals, maar ik moest niet denken dat ik een spits was. Dat geldt ook voor Van Persie, wij willen ook lekker voetballen. Van Basten, Romario, Klaas-Jan Huntelaar, Ruud van Nistelrooy, dat zijn echte spitsen, die loeren alleen op die goal. Als het niet lekker loopt, dan is Van Persie niet die spits die de vieze balletjes erin schopt. Hij schopt er heel mooie in.”

“Ik vind hem een geweldige voetballer maar geen geweldige spits. Ik zou hem in een vrije rol laten spelen. Of ik met Huntelaar of Kuijt en Van Persie samen zou spelen? Huntelaar heeft zich bij het EK een beetje misdragen, hè. Maar hij is wel een geweldige spits. Ik heb veel bewondering voor hem, want als je hem analyseert, heeft hij heel veel beperkingen. Maar hij schiet ze er wel vanuit alle standen in. Ik zou het wel leuk vinden als we met twee spitsen zouden spelen, maar dat doet Van Gaal niet, hè?”

Van Gaal moet iets, nu Kevin Strootman is weggevallen.
“Je hebt de keuze in elk geval wel om iets anders te doen. Huntelaar als diepste spits en Van Persie daarachter, daar kan Van Gaal voor kiezen. Het gaat erom of het klikt. Huntelaar is niet balvast, eigenlijk is hij op dat gebied een drama, maar als afmaker is hij geweldig. En Arjen Robben kan dan zowel van links als van rechts komen.”

Zijn we internationaal in vergelijking met landen als Spanje en Brazilië niet het ADO of NAC van het internationale voetbal geworden en moeten we ons dan niet als zodanig gedragen?
“Wij zijn achterin heel kwetsbaar. Ik zie dingen van onze verdedigers, dat is een drama. Echt slecht. Dat gaan we niet zomaar oplossen, dus kunnen we beter niet leunen op onze achterhoede.”

 

Het hele interview met Ruud Gullit is te lezen in de Helden Magazine die nu in de winkels ligt.

Delen: