Word abonnee

Uit helden

Sedoc: ‘Dafne is hét uithangbord van de sport’

door: Victoria Koblenko
15 maart 2017

Weinig atleten zijn drie keer naar de Olympische Spelen geweest, maar er is er maar één die nu coach, commentator, vader en politieman in één is. Een boeiend gesprek tussen oud-hordeloper Gregory Sedoc en Victoria Koblenko. Letterlijk. 

Je bent vorig jaar gestopt met atletiek, bent nu naast je werk bij de politie ook voor jezelf begonnen. Wat voor soort coaching bied je?
“Performance coaching. Ik wil mensen zodanig trainen dat ze gemotiveerd raken om hun doelen te gaan halen. Ik help ze op die manier om fitter te worden. Ik ga training geven in Almere bij Veel Beter Performance.”

Waar heb je de kunst van performance coaching ervaren?
“Ik trainde in Duitsland met zo’n team van specialisten. Daardoor werd ik in 2007 Europees kampioen indoor en in 2009 tweede. Ik liep het Nederlandse record indoor. En ook outdoor stond ik in de EK-finale in 2012. Dat team specialisten droeg er ook toe bij dat ik als een van de weinige atleten drie keer aan de Olympische Spelen heb meegedaan.”

'Ik had er veel meer uit kunnen halen'

De Spelen in Rio probeerde je te halen door crowdfunding, hoe verzin je het?
“Hoewel ik er altijd naast heb gewerkt – eerst voor Defensie en later bij de politie – kostte de topsport me minstens 20.000 euro per jaar. Dan kon ik pas beginnen met knallen. Ik heb de actie Greg2Rio 2016 zelf bedacht en een team van vrijwilligers – intussen vrienden – hebben het uitgerold. Het was uniek! Met het Greg2Rio Dinner haalde ik alleen al bijna 15.000 euro op. Helaas haalde ik Rio niet.”

Hoe kijk je naar de jonge generatie atleten?
“Ze doen het heel goed, en dat komt omdat de jonge generatie wel de beschikking heeft over alle faciliteiten op Papendal. Fulltime coaches, fysiotherapeuten, een diëtist. Het is allemaal veel professioneler en dat betaalt zich meteen uit. Wij moesten het doen met een coach die vrij was na z’n gebruikelijke baan. Wij hebben moeten zwoegen.”

Was je met de begeleiding die de Nederlandse atleten nu hebben, een andere atleet geworden?
“Ja, ik had er veel meer uit kunnen halen. Ik had dus eerder naar Duitsland moeten gaan, het moment dat ik me liet omringen door specialisten kwam te laat in m’n carrière. Ik was zeker een betere hordeloper geworden met de faciliteiten en begeleiding van nu op Papendal. Maar ja, de tijd was anders, het budget was er niet.”

'Ik sta mezelf soms toe haar op wat kleine details te wijzen'

We kennen je tegenwoordig ook als bevlogen atletiekanalist bij de NOS. Je ging helemaal uit je dak toen Dafne Schippers in 2015 wereldkampioen werd op de 200 meter. Hoe kijk jij naar de grootste Nederlandse atlete van dit moment?
“Dafne is natuurlijk geweldig voor de Nederlandse sport, hét uithangbord. Ze is heel groot, een wereldster. En ze is altijd zichzelf gebleven. Dafne zal vast heel veel adviseurs hebben, maar ik sta mezelf soms toe haar op wat kleine details te wijzen.”

Op welk veelbelovend talent zet jij je geld?
“Op meerkampster Nadine Visser. Zij kan net als Dafne Schippers, Sifan Hassan en Churandy Martina een heel grote atleet worden.” 

Het hele gesprek tussen Victoria Koblenko en Gregory Sedoc is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle. 

Delen: