Word abonnee

Uit helden

Sifan: ‘Gaaf dat Dafne zo succesvol is’

door: Redactie Helden
3 februari 2017

Het volgende hoofdstuk in het bewogen leven van Sifan Hassan is aangebroken. De in Ethiopië geboren atlete, sinds november 2013 in bezit van een Nederlands paspoort, verhuist naar Amerika om daar te trainen 
en haar droom – olympisch goud – na te jagen. Vlak voor vertrek nodigden we de 24-jarige wereldburger uit voor een fotoshoot.

Door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff

Dafne
Ze zijn leeftijdsgenoten, vonden gelijktijdig de aansluiting bij de wereldtop. Dafne Schippers deed dat op de 100 en 200 meter, Sifan op de 1500 meter. Ze gelden met Churandy Martina als de vaandeldragers van de Nederlandse atletiek. “Dafne deed het in Rio een stuk beter dan ik,” doelt Sifan op Schippers' zilveren medaille op de 200 meter. “Ik vind het gaaf dat Dafne zo succesvol is, dat gun ik haar van harte. Het is ook goed voor Nederland en de toekomst van de atletiek dat we Dafne hebben, kinderen zien haar als een groot voorbeeld. Ze is echt over de hele wereld populair. Geweldig toch, dat een klein landje zo'n goede sprintster heeft?”

Sifan maakt ook deel uit van Dafnes fanclub, daar doet ze niet geheimzinnig over. “We hebben vaak contact, onze band is heel goed. Dafne is altijd heel lief en betrokken. Ik vertelde haar toen ze terug was van vakantie over mijn keuze om in Amerika te gaan trainen. Ze begreep me volledig. Dafne heeft wel een optimale trainingssituatie in Nederland, voor de sprinters is het hier heel goed geregeld. Bart Bennema is fulltime bezig met Dafne en de andere sprinters. Ze trainen met elkaar en maken elkaar sterker. Zo'n situatie hebben wij langeafstandlopers niet in Nederland.”

Ze zullen elkaar minder vaak zien, als Sifan is uitgevlogen. “Daar zal onze band niet onder lijden, dat weet ik zeker. En op de Spelen in Tokio gaan Dafne en ik allebei voor goud. Dafne voor dubbelgoud, op de 100 en 200 meter. Of ik ook voor twee gouden medailles ga? De 1500 meter blijft mijn specialiteit, die afstand past het best bij me, maar ik denk erover om ook weer andere afstanden erbij te doen. Bij mijn nieuwe coach ga ik bekijken welke. De 800 meter vind ik leuk, daar trainde ik de afgelopen twee jaar ook veel op, maar de 5000 meter is ook een optie. Die afstand liep ik vroeger ook altijd.”

Het complete verhaal met Sifan Hassan is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: