Word abonnee

Uit helden

Stam: ‘Zou met Seedorf meegaan’

door: Frits Barend
31 januari 2017

Zoals Jaap Stam zijn voetbalcarrière opbouwde langs de weg van de geleidelijkheid, zo klimt hij ook als trainer langzaam omhoog. Na drie jaar in de luwte bij PEC Zwolle en Ajax, werd hij afgelopen zomer de boss van het Engelse Reading, dat een divisie onder de Premier League speelt. We liepen een dag mee met Big Jaap. “Weet je dat Guus Hiddink me twee jaar geleden als assistent wilde hebben? Daar zijn we toen niet uitgekomen.”

Is Nederland voor jou al te klein geworden?
Lachend: “Heel eerlijk? Het klinkt zo aanmatigend, maar ik zie me in de toekomst bij voorkeur hier in Engeland of in een ander land werken. Italië zou ik ook leuk vinden, mede omdat ik ook goed Italiaans spreek. Ja, ik heb wel een talenknobbel.”

'We hebben opnieuw onderhandeld en een akkoord bereikt met Milan, alleen is er nooit een handtekening gezet'

Clarence Seedorf is trainer geweest van AC Milan, dat lijkt jou dus ook wel wat. Is er weleens contact geweest met je oude club?
“Sterker, ik zou met Clarence meegaan. Alles was al rond. We zouden in de zomer van 2014 beginnen, Clarence als hoofdtrainer en ik als z’n assistent. Toen trainer Massimiliano Allegri begin 2014 tussentijds werd ontslagen, is Clarence er meteen ingestapt met de staf die daar al aanwezig was. We hebben opnieuw onderhandeld en een akkoord bereikt met Milan, alleen is er nooit een handtekening gezet. Toen de resultaten van Clarence wat minder werden, vroegen wij waar dat contract bleef. Toen ging het belletje al rinkelen.”

Dus mondeling had je een overeenkomst met AC Milan.
“Mijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel en de directeur van Milan, Adriano Galliani, hadden al handen geschud. Galliani heeft me nog gebeld dat hij blij was dat ik terug zou komen. Een mondelinge overeenkomst is bindend, maar in Italië weet je ook wel hoe het gaat: niets is daar zeker totdat je een handtekening hebt gezet. We hebben nog wel onderzocht wat we konden doen, maar het is hun woord tegen dat van ons. En nu zit ik heel gelukkig bij Reading.”

Waar werk je over vijf jaar?
“Dan zit ik hopelijk in de top of in ieder geval in de Premier League.”

'Ik mocht van de KNVB de functies niet combineren'

Zou je ooit bondscoach willen worden?
“Nu nog niet, maar weet je dat Guus Hiddink me twee jaar geleden als assistent wilde hebben? Daar zijn we toen niet uitgekomen. Het salaris bij de KNVB was te laag en ik had een job bij Ajax. Ik mocht van de KNVB de functies niet combineren. Jammer, ik had het leuk gevonden, mede omdat Guus een type is die veel werk uit handen geeft.”

Ik had nooit aan jou gedacht als (assistent) bondscoach. Maar nu ik hier zo een dag rond­ loop, ben ik daarvan teruggekomen.
“Je bent niet de enige. Veel mensen zijn verrast als ze me als trainer en als mens meemaken.”

Het complete verhaal met Jaap Stam is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: