Word abonnee

Uit helden

Ter Mors: ‘Vond langebaan vroeger saai’

door: Redactie Helden
1 februari 2017

Het WK shorttrack in Ahoy (10-12 maart) wil ze nog meemaken, daarna is dat hoofdstuk afgesloten en draait bij Jorien ter Mors alles om de langebaan. Altijd voorwaarts, dat lijkt het motto van de olympisch kampioene 1500 meter. Maar het blijkt ook te gelden voor de hele familie Ter Mors. Hoogte- en dieptepunten worden in rap tempo afgewisseld. Zwelgen in verdriet of zelfmedelijden is sowieso geen optie voor deze tukkers.

Door: Roberto Lobosco

Overstap
Ze zegt niet dat ze nooit meer een short trackwedstrijd zal rijden, maar de behoefte is er nu niet meer in ieder geval. Oké, hopelijk wordt ze wel geselecteerd voor de relay op het WK in Ahoy in maart, maar zo'n ploegenwedstrijd is toch heel anders dan het 'mannetje tegen mannetje' wat shorttrack zo kenmerkt. Die overstap had Jorien tot een jaar of vier terug ook niet bij zichzelf verwacht. “Dat schuinhangen in bochten bij shorttrack vind ik echt geweldig. De persoonlijke duels, daar deed ik het voor. Maar dat was ook meteen het nadeel. Shorttrack is: of de jury diskwalificeert je of iemand beukt je de baan uit en dan beland je buiten je schuld op de twintigste plek. Door dat soort dingen ben ik vaak een medaille misgelopen en was ik er op een gegeven moment wel klaar mee.”

'Je moet in je eentje hard rijden en als je niet wint, is het je eigen schuld'

In tegenstelling tot andere shorttrackers had Jorien de luxe dat ze ook goed bleek op de langebaan. “Vroeger vond ik dat saai, maar nu vind ik het leuk omdat ik er goed in ben. Langebaan is heel eerlijk. Je moet in je eentje hard rijden en als je niet wint, is het je eigen schuld. Neemt niet weg dat ik nog steeds heel veel plezier haal uit de trainingen bij het shorttrackteam met trainer Jeroen Otter, maar toen ik eenmaal beter en succesvoller werd op de langebaan, kwam er ook een drive bij. Als je ergens niet meer wint, waarom zou je dan keihard werken als je ergens anders veel succesvoller bent?”

'Tot de Spelen van volgend jaar doen we het zo, daarna zien we wel verder'

En zo is dit seizoen de unieke situatie gecreëerd dat Jorien de meeste uren bij de shorttrackploeg traint, maar dat ze haar wedstrijden schaatst voor sprintploeg AfterPay, waar Dennis van der Gun haar coach is. “Ik ben op deze manier succesvol geworden, dus waarom zou ik van de ene op de andere dag mijn trainingsschema omgooien? Voor mij werkt het nu en Dennis ziet ook in dat dit leidt tot succes. Hij stimuleert het juist. Dus tot de Spelen van volgend jaar doen we het zo, daarna zien we wel verder.”

Het complete verhaal met Jorien ter Mors is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: