Word abonnee

Uit helden

Tuitert: ‘Je snakt naar die endorfine’

door: Redactie Helden
28 oktober 2015

Hij werd olympisch kampioen op de 1500 meter in 2010 en zwaaide anderhalf jaar geleden af. Victoria Koblenko ging langs bij oud-schaatser Mark Tuitert.

Door Victoria Koblenko

Na zijn afscheidswedstrijd in maart 2014 begon voor Mark Tuitert de rest van zijn leven. Ineens was zijn houvast weg. “Ik ging niet trainen. We hadden een huis gehuurd in Holten, zaten de eerste week elkaar aan te kijken. We dachten: en nu? Alles kon, maar dat was ook het enge,” zegt Mark in gesprek met Victoria Koblenko. “De eerste paar weken was ik wel een beetje in paniek. Ik was olympisch kampioen, meer betekenis aan mijn leven kon ik haast niet geven. Ineens was ik volstrekt stuurloos. Ik besloot vijf of zes keer per week te blijven trainen, af en toe een trainingskamp mee te pakken, af te bouwen. Vanzelfsprekend zijn kinderen je houvast, maar ik was gewend te presteren, niet zomaar, maar met het mes op m’n keel.”

Wat heb je gedaan wat tijdens het schaatsen echt niet had gekund?
“Ik ben naar Pinkpop gegaan met vrienden; biertje gedronken, jointje gerookt. De laatste keer dat ik dat deed was ik zestien. Dat was mijn eerste en laatste keer met jongens op vakantie.  Toen ik olympisch kampioen werd, heb ik mezelf niet in de verleiding willen brengen, heb toen geen druppel gedronken. Ook daarna niet. Toen ik me kwalificeerde voor de Spelen in Vancouver heb ik het gevierd met één biertje.”

En nu?
“Nu probeer ik me ook te beschermen. Ik ben topsporter geweest, kan heel makkelijk in iets opgaan.”

Waarom knijp je in de handremmen? Je hoeft je niet meer te kwalificeren voor de Spelen..
“Die rem zit er op de ene of andere manier nog op. Ik weet niet of die er ooit nog afgaat. Juist omdat nu alles kan en er geen beperkingen zijn van de sportwereld. Als ik me fysiek minder voel, maakt het geen bal uit. Maar trainen is verslavend. Als ik twee of drie weken niet trainde… Je snakt naar die endorfine. Ik kan me bijna voorstellen hoe rocksterren aan de drank raken. Ik haal die endorfine nu uit de ongelooflijke lol met mijn kids en de trainingen.”

Snak je niet naar het olympische endorfineniveau? 
“Dat is niet te evenaren, maar ik denk wel dat ik in de buurt kan komen door risico’s te nemen, dingen op het spel te zetten in het ondernemen. Ik werk nu bij iSkate, een betaalde schaatsorganisatie. We zijn een overkoepelend bedrijf, verzorgen het management van drie schaatsteams. Ik ben bezig te kijken of je een ander verdienmodel kunt koppelen aan schaatsen. Alles loopt nu via tv-rechten en sponsoring. De uitdaging is dat we een ander commercieel model kunnen toepassen in een sport waarvan bedrijven nu vaak denken: nou nee, dat lukt toch niet. Niemand is fulltime dedicated zoals wij dat zijn bij iSkate.”

Het hele interview dat Victoria Koblenko met Mark Tuitert had is te lezen in de Helden die nu in de winkels ligt. Ook via Blendle: klik hier.

Delen: